Chillkväll med elektronisk musik

Snurrande skivor och elektronisk musik som hörs genom högtalarna. Folk sitter ute och njuter av musiken trots att det är svinkallt. Inget kan hindra oss! Det är sommar, väl? (försöker övertyga mig själv gång på gång)

Åbo är en härlig stad och det finns alltid någonting att göra! Sommaren är den bästa tiden att tillbringa ute med vänner på åbåtarna eller t.ex. hänga här på bokcafé med live elektronisk musik! Föreningen för elektronisk musik vid Åbo universitet ordnar varje onsdag chillkvällar med live dj! En avslappnad tillställning i Åbo, vad skönt!

 

Den här gången var det min väns tur att spela lite musik! I det här evenemanget har du möjligheten att träffa olika människor och den trevliga personalen hjälper dig med allt vad du behöver. Bokcaféet drivs med volontära krafter, vilket syns i hur stället drivs.

 

Läs resten om evenemanget här!

 

A presto

27.06.2017 kl. 23:44

Sol, vind och vatten

Hej på er! 

En liten throwback under mina sista dagar i Terjärv. Vi hade vi tur med vädret när vi skulle ha en gemensam grill med våra kära vänner från Terjärv. Evijärvi sjön glittrade så vackert och konstigt nog kunde jag vara i T-skjorta! Det var vårens första grillning, om man inte räknar med den äventyrsamma grillningen i vintras. Det här var någonting jag hade saknat! Sol och värme! I Terjärv hade vintern haft ett stadigt grepp över byn, men äntligen hade våren tagit över.

 

På bordet fanns alla möjliga härliga maträtter, allt från syriska rätter och indisk mat till finskt rökt lax. Barnen var ivriga och en del var modiga nog för att ta sig ett dopp i sjön. Viftande metspöar och springande barn gjorde det hela mer underhållande. Stackars lilla killen som inte fick någon fisk med håven. Antar att fiskarna var lite för små att bli fångade. Trots det lekte han ivrigt med håven. Att ha det kul är det viktigaste!

 

Läs resten här på min nya blogg!

 

Bisous

25.06.2017 kl. 16:08

Never too late to celebrate!

Måste nog medge att jag inte ha sett den här dagen komma så här fort... 

Även om jag fick mina papper för en tid sedan, har jag inte riktigt haft tid att fira det ordentligt. Det tar tid att inse att jag faktiskt har gjort det! Diplomingenjör... Låter inte så illa, eller hur?

Kemiteknikstudierna är inte lätta. Uttrycket "det är lätt att komma in, men svårt att komma ut" beskriver perfekt hur mycket arbete man måste sätta in i studierna. Dessa studier är de som förde mig till ett jobb i en liten by... det är inte så lätt att bo i en liten by. Det som är värt att nämna är när min gamla dator tömde filen på data för en riktigt svår kurs som jag hade arbetat med i flera veckor och allt försvann med detsamma. Om jag någonsin ville riva mitt tjocka hår så var det just då.

Dessutom arbetade jag flitigt med musiken och då var det två saker man måste hålla reda på. Under mina studieår har jag fått möjligheten att utöva min passion för musik på många olika sätt, som t.ex. fester, årsfester och andra gigs.

Mitt bloggande började från den här chillkvällen som jag var med på! Senare spelade jag också med min yngre bror på Lilla Wappen för några år sedan. Så många goda minnen!

 

 

Jag är väldigt nyfiken över vad som kommer att ske härnäst, livet är fullt med överraskningar!

 

Känslan när man har fått sista kursen avklarad påminner lite om känslan i den här sången!

I want to wake up in a city
That never sleeps
And find I'm a number one
Top of the list
King of the hill
A number one

 

 

Bisous

22.06.2017 kl. 10:41

Despacito

Despacito har fastnat i mitt huvud och melodin spelar alltid i mitt huvud med jämna mellanrum. Påminner om de små gubbarna i filmen Inside out som ser till att jag får lyssna på den här sången tillräckligt många gånger. Det är inget fel på låten, utan jag älskar hur man kan dansa till den här! Så spela på bara!

 

 

Det är ett vanligt fenomen på YouTube att se olika versioner på väldigt populära låtar. Despacito har länge varit högst på Billboard listan och innan jag presenterar olika versioner av låtarna får ni först se på originalversionen.

 

 

Se resten av versionerna här och kommentera vilken/vilka ni föredrar!

 

A presto

01.06.2017 kl. 13:13

Solos tu y yo

Tillsammans med min brottspartner åkte vi till Vasa mot nya äventyr! Denna dagsutflykt började med en solig biltur från Terjärv och Vasa välkomnade oss med både solsken och kall vind. Fin och trevlig stad måste jag säga! Under promenaden dök upp fina områden som den här lilla parken i bilden. 

 

Läs mer här!

31.05.2017 kl. 15:58

24K Magi!

Veckans artist är definitivt Bruno Mars! Måndagens konsert var fantastisk, läs om konserten här! 

Alla känner till Bruno Mars, men vem är Peter Gene Hernandez? Artisten som vi vet är uppvuxen i en musikalisk familj i Honolulu, Hawaii. Låtarna som gjorde honom kända är "Nothin' on You" och "Billionaire". Tänk att vara omgiven av musik från barnsben! Visste inte att hans artistnamn delvis kommer från hans smeknamn Bruno som han fick när han var två år gammal. Smeknamnet berodde på att han påminde om den proffsiga brottaren Bruno Sammartino. Lite skojigt för en två åring? 

Man måste bara lyfta på hatten till den här killen för att har kommit så långt med hårt arbete. Tänk att han har börjat uppträda sedan han var liten? I princip dagisbarn?? När man läser vidare om honom är det intressant att luska ut att han har varit Elvis imitator! En liten 4-åring som sjunger "Let's Rock" och svänger med sina ben i takt med musiken.

 

Det ser ut som många artister som Bruno har skrivit låtar för andra artister innan de blev kända som soloartister. Jag är verkligen glad att Bruno är där ute och ger ut sådan musik som vi behöver, mer funk & soul!

 

Kolla här när han sjunger en Elvis låt! Tydligen så passar han i alla möjliga hattar. Tänk om jag skulle kunna ha de coolaste hattarna och faktiskt se bra ut? Det kommer att förbli en dröm som aldrig går till uppfyllelse hah

 

Bisous

25.05.2017 kl. 11:16

Bruno Mars i Helsingfors!

Hejsan!

Jag har varit så taggad hela dagen och nu är jag i någon sorts extas efter en sådan fin show! Om jag har rätt är det första gången Bruno Mars har keikka i Finland! Det är få artister jag skulle vilja se live och Bruno Mars är en av dem. Hans röst är otrolig, speciellt under konserten blev jag överväldigad av hans talanger. Jag har alltid vetat att han är super, men den här gången drog han sådana höga toner som jag funderade om det ens var möjligt! Så fint var det!

Här är jag med min 24K Magi skjorta och mina "pyjamasbyxor" i samma tema! Visste inte att pyjamas kunde vara coola innan jag såg hans video, hurra för pyjamas!

Mer om konserten här!

 

Bisous

23.05.2017 kl. 14:39

Förnyad blogg!

Hej på er!

Jag har nu börjat blogga även på nouw och försöker vara aktiv både här och där. Kolla här en intro som jag skrev på den nya bloggen! Denna blogg kommer också att vara på engelska så att fler har möjlighet att läsa min blogg :)

 

Bisous

23.05.2017 kl. 14:33

Söndagsbrunch på Svenska Gården

Ni är alla varmt välkommna på en söndagsbrunch till Svenska Gårdens nyrenoverade, vackra caféutrymmen, den 28 maj klockan 12-15. 

Kom och njut av vårsolen, god mat och skön musik vid en avkopplad tillställning tillsammans med dina vänner och familj, mitt i Jakobstad. Det är kul att få vara med på det här evenemanget! 

Det bjuds på tårtbuffé, veganska bakverk, sallader och coleslaws, smoothies, varm mat med mera. Finns mycket med glutenfria och veganska alternativ.

 


En stor del av vinstinsamlingen doneras till föreningen Future Foundation tuki ry, vars insamlingar går oavkortat (efter bankavgifter, pengaöverföringsavgifter, och kostnader för hemsidor samt flyers) till NGO organisationen Future Foundation i Togo.

Future Foundations huvudmål är att motverka barnarbetskraft & barnslaveri i Togo. De erbjuder eftermiddagsverksamhet och utbildning till barn som de upptäcker är i riskzonen eller i ett arbetsförhållande, för att ge en väg ut ur utnyttjandet. 
Organisatören Caroline Strandberg känner grundarna personligen, och ni kan skriva ett meddelande till henne.
 

Vi ses i Jakobstad!

15.05.2017 kl. 21:53

Born This Way

Alla känner till Lady Gaga på ett eller annat sätt. Mitt första intryck av henne på högstadiet var inte det bästa. Det kan bero på hennes speciella klädsel och image som hon hade då. Senare dock har jag upptäckt en unik talang som jag inte märkte tidigare på samma sätt. Hon är också känd för sina kontroversiella videon t.ex. Born This Way.

 

Min åsikt om Lady Gaga ändrades när jag hörde hennes jazz covers och tributes av olika artister. Där kommer hennes pianotalanger fram och hur väl hon varierar sin kontraaltoröst. Då såg jag henne i en annan synvinkel och ser nu hur hon med hjälp av konst försöker få ett visst budskap fram.

Även i jazzlåtarna kryddar hon det med sin egna stil. En av mina favoriter är hennes cover Bennie and The Jets tillsammans med självaste Elton John. New York New York klassikern visar hennes teatraliska bakgrund och jag gillar hur insatt hon är i sitt uppförande. Det är skojigt att se en sådan skillnad mellan hennes egna verk och dessa covers. Det är nästan natt och dag mellan dessa. Kanske det är också en av orsakerna som jag tycker att hon måste få ett eget inlägg på den här bloggen.

 

 

Lady Gagas musik har fått inflytande av olika artister och hon ser upp till Madonna som enligt henne revolutionerade popmusiken. Det är något som hon också vill göra, revolutionera popmusiken. Personligen tycker jag att hon kommer att lämna spår efter sig och kanske inte se ut så kontroversiell som hon gör idag. 

Det är synd att se att folk koncentrerar sig på hennes excentriska sida, men inte på själva talangen som hon har. Måste erkänna att jag själv var i den bunten som inte kunde se det i början. Hennes bästa budskap tycker jag är att man måste vara sig själv. Hon har ägnat mycket tid åt sin välgörenhetsorganisation BTWF (Born This Way Foundation) som fokuserar på att ge ungdomar möjligheter samt frågor om välmående, självsäkerhet, antimobbning och karriärutveckling. 

Som avslutning på veckans profil är det lämpligt med en låt av Lady Gaga från hösten.

 

A presto

 

08.05.2017 kl. 17:49

Your inner latina

Det är härligt med lite solsken och min inre latina kommer ut! Mina fötter dansar stadigt med rytmen medan jag längtar efter sommaren. Något jag saknar mycket är dans ute vid Aura ån! Solen som värmer medan folk snurrar på dansgolvet i takt med salsamusik. Kan inte annat än sucka. Musik i det här inlägget följer temat latino!

 

 

Kubansk salsadans är en av mina favoriter!

 

Tänk om man skulle ha dans på denna bro, det skulle vara najs!

 

A presto 

03.05.2017 kl. 21:17

I'm not a businessman. I'm a business, man

Veckans profil på bloggen den här veckan är en av de mest populära finska artisterna, Cheek.

 

På arbetet kommer tidningen Optio med jämna mellanrum och stötte på en intressant intervju om Cheek. I det här numret (6/2017) behandlas hur Cheek eller Jare Tiihonen vill övergå till affärer och ses som både en artist och affärsman.

Jag har aldrig varit intresserad av Cheeks musik, men måste ändå påpeka att det är en fin insats att bli en av de populäraste artisterna i Finland. Från intervjun luskade jag ut att Tiihonen har försökt hålla personen Cheek och Jare Tiihonen skiljt från varandra. Det försökte han få fram i sin biografi "JHT- Musta lammas", men han funderar ändå om figurerna har blandats sinsemellan. Det är lite liknande när man försöker skilja sitt "jag" från fritiden och arbete.

 

 

Det är intressant vad som är bakom den framgångsrika rapartisten. Han har vunnit flera priser och alla hans keikkor är slutsålda. Nu vill han ta ett steg framåt och bli en affärsman. I intervjun nämndes att man inte uppskattas som affärsman i Finland om man är artist på samma sätt utomlands. Det är vanligare att se utländska artister som framgångsrika affärsmän, t.ex. Beyoncé, Jay-Z eller Dr. Dre. Handlar det bara om attitydfråga att finska artister inte kan vara bra på affärer? 

Cheek börjar sin bisness med sin egen nattklubb Skohan. Får se hur det går med det projektet. Bisnesmannen Tiihonen säger att han är alltid väldigt noggrann över allt han gör och ger allt han kan. Trots all framgång känner han sig ändå som den unga killen från Lahtis.

Hoppas man får se fler artister utvidga sina intresseområden. Man lär sig mycket av andras erfarenheter. Cheek eller Jare Tiihonen har sålt flera olika album, varav flera har blivit guld-, platinum- och dubbelplatinumskivor. Här kommer lite musik som avslutning på veckans profil.

 

 

A presto

30.04.2017 kl. 13:01

En oväntad överraskning

Väckarklockan ringer, men jag försöker fortfarande "snooza". Till min förfäran ser jag att det är snöstorm ute. Måste gnugga ögonen ännu en gång till. Nej, snön är ännu kvar.. Inombords ropar jag ett långt "Nooooooo" som bara ekar i mitt huvud. Jestas, takatalvi.. igen!

 

Igår var dock en spännande dag på jobbet, lite annorlunda än mina vanliga dagar framför datorn. Det som egentligen var mer spännande var att få se på hur travhästar övar inför tävlingar! I Kaustby finns en travbana där folk slår vad om vilken häst som är snabbast. Skulle aldrig själv göra något sådant, det är ju alldeles onödigt. En vän i byn har hästar och det var en ypperlig möjlighet att få se hästarna i farten!

 

Tänk att det såg ut så här igår, men idag är det helt annat.. Vintern har varit alltför lång och jag såg väldigt mycket framemot att uppleva den härliga våren.

Hoppas det blir bättre väder söderut när det blir dags för vappfirande! 

Lite hästar som tema den här gången. Har inte sett den här filmen på länge!

 

A presto

26.04.2017 kl. 21:33

Senaste listan

Senaste inkomna sms?

- Får sällan sms nuförtiden när man har whatsapp och sånt. Senaste meddelandet kom från Thomann där de meddelade att mitt nya instrument är på kommande! Jag har nämligen beställt mig en darbouka! Mera om det i ett senare inlägg!

Senaste selfien?

- Jag tar väldigt sällan selfie, kanske för att det sällan lyckas :D här är en selfie från min spelning i Kokkolas huvudbibliotek för kvinnodagens ära.

 

Senaste presenten du fått?

- Godaste Rocky roads-bakelser av min vän och härlig sång av mina söta småbröder.

Senaste smeknamnet?

- Trots mitt korta namn har jag några smeknamn som bara mina bröder kallar mig. Senaste smeknamnet var dock av en kollega och då blev jag kallad för Ami.

Senaste musikupptäckten?

- Erykah Badu, en artist som kombinerar olika element av hip hop, jazz, soul, R&B, m.m.

 

Senaste personen du sovit bredvid?

- Min käreste kanin. 

Senaste cravingen?

- Choklad förstås!

Senaste sporten du utövat?

- Styrketräning.

Senaste klädinköpet?

- En vit vårjacka som jag älskar! Ska minnas lägga till en outfit bild när vädret blir bättre!

Senaste personen du träffade?

- Mina nya grannar! De har egentligen flyttat in tidigare, men hade nu först tid att välkomna dem ordentligt med en bountykaka!

 

 

23.04.2017 kl. 19:18

Veckans profil: Kreeta-Maria Kentala

Tänkte börja med någonting nytt här på bloggen genom att skriva om en kompositör eller artist som jag tycker är intressant. Det kommer inte nödvändigtvis varje vecka ett sådant inlägg, men försöker så ofta jag hittar någon intressant person att skriva om!

Veckans artist på bloggen är Kreeta-Maria Kentala som är en skicklig violinist från Kaustby. Hennes senaste album "Side by side" vann priset för årets klassiska album 2016. Jag undrar inte alls att det har kommit sådana musikaliska personer från Kaustby, en by fylld med musik. 

 

 

Kentala spelar för det mesta musik från den barockiska, klassiska och romantiska tidsperioderna. Kaustby är välkänd för folkmusiken och Kentala har även varit med i folkmusikens kretsar trots att hon är mera känd för sin barockiska stil. 

Hon är väldigt aktiv som solist i olika grupper och orkester samt varit konsertmästare och ledare. Det är intressant att finna talangfulla personer från mellersta Österbotten. Jag råkade själv höra om henne vid kaffebordet på arbetet, vid det så kallade kulturbordet där det finns flera musik- och kulturintresserade.

 

 

Kom med och upplev folkmusikens vimmel i Kaustby! Läs om min upplevelse i Kaustbyfestivalen. Det var verkligen en upplevelse som jag inte kommer att glömma! 

 

Vi ses i vimlet!

 

Ps. Om ni har någon artist som ni vill att skrivs om i bloggen så får ni gärna kommentera på dessa inlägg! :)

19.04.2017 kl. 16:57

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!