Angry Birds

Det är någonting som väcker oro hos mig, kanske ni också har funderat på saken. Jag börjar bli alltmer pessimistisk när det gäller världens utveckling och det känns som att mänskligheten kommer att förstöra sig själv vid något skede. 

Den här sången är väldigt beskrivande och kommer alltid att vara relevant. Det kommer alltid att finnas konflikter, men hur vi värnar om vår miljö är någonting vi alla kan påverka.

 

Försöker ändå vara lite optimistisk och hoppas på att det vänder vid något skede. Vi kan alla göra någonting åt saken genom att t.ex. återvinna och tänka på hur vi konsumerar. Grön i Åbo är en inspirerande blogg som ni borde läsa. Där får ni en massa tips på hur man kan leva ett mer grönt liv. Det är fint att se hur insatt Julia är i sina projekt. 

Jag försöker själv med små val göra mitt liv lite grönare. Det är svårt när man bor i en liten ort där man behöver bil överallt, men man kan försöka minska på "onödiga" resor. Hoppas man kan börja med kimppakyyti-kultur här i Österbotten för att minska på koldioxidutsläppen. Det som är ypperligt i små orter är den goda möjligheten att köpa lokala matvaror som ägg, kött m.m. direkt från leverantörerna. Möjligheter finns om man bara försöker.

Trots att det inte alltid går som man önskar finns det ändå många saker som har blivit bättre med tiden och det gör mig glad. Under påsken fick jag besöka Angry Birds parken för första gången och det var en park som jag önskade mig när jag var liten och busig! 

Man kan inte alltid oroa sig heller, så jag gör mitt bästa av att njuta av livet och gör min del så gott jag kan :) 

 

 

Angry birds ❤️ #love #finlandssvenskabloggare #ratatafamiljen #blogger #angrybirds

A post shared by Amira Mountassir (@amira_lavonne) on

 

Bisous

18.04.2017 kl. 16:45

Missä muruseni on

Nu får alla bloggläsare mera musik från Marinas musikafton. "Missä muruseni on" har sådan fin lyrik skriven av Marika, på något sätt mystisk och längtansfull. Själva musiken är ett resultat av Jenni Vartiainens och Jukka Immonens samarbete. 

Ljudkvaliteten är inte på toppen, men mera live blir det inte :)

 

 

Bisous

17.04.2017 kl. 18:26

La Pasqua

Det är en härlig känsla när man hör vårens första fågelkvitter. Hela jag fylls återigen av nostalgi när jag går till Fölisön och det ser som att alla har kommit ut ur vinterdvalan.

 

 

Det är ingen skillnad hur kallt det är, men om det blir bara lite "varmare" med solsken är alla plötsligt ute och grillar. Vet inte riktigt hur vettigt det är. Jag ska inte säga något när jag var ute och grilla i minus tre grader. Det var mera som en liten utmaning, föredrar grillning och solbad på sommaren.

Här är den kända björken som är det bästa klättringsträdet i hela världen! Så tyckte jag åtminstone när jag var liten. Trevligt att se den i så bra skick efter alla dessa år! 

 

 

Det känns som en dröm att gå längsmed bekanta stigar med sådan vårkänsla. Hoppas våren kommer snart till Terjärv!

 

 

A presto

16.04.2017 kl. 21:30

Taco hej!

Det har varit mycket på gång i och med kommunalvalet och musikkvällen på restaurang Marina's. Folk var nöjda med sina tacon och det har varit en kul kväll. Här kommer en videosnutt som är en liten sammanfattning! 

 

 

 

 

 

Bisous 

14.04.2017 kl. 20:19

Looping på After Eight

Det var en ovanlig vecka i Tärjär city när jag fick ha min bror på besök ända från Helsingfors. Funderade på vad som skulle vara trevligt och tänkte på att varför inte åka till Jakobstad? Där finns After Eight som råkade ha en musikkväll. Överraskningsvärt var det smockfullt i caféet. Hade inte förväntat mig en så stor publik i det lilla musikcaféet.

Den kvällen gällde looping tillsammans med Fanny Forsander. En härlig och superglad tjej som spelade både covers och egen musik med sådan glädje. Looping är en intressant teknik där man kan kombinera olika ljud med en loop-apparat. Man bandar in ett ljud åt gången och sedan kan man spela upp dem samtidigt lite hur man tycker. Det är praktiskt när man är utan ett band. Fannys musik låter nästan psykedeliskt med olika stämmor.  Det skulle vara intressant att prova spela ett sådant instrument.

 

Det gör mig glad att se kreativitet hos unga artister och hoppas att de alla får stöd att få fram sina verk. Publiken fick äran att höra några uruppföranden. Min favorit är dock hennes cover av ”Let’s Get It On” av Marvin Gaye. Den var mycket annorlunda än originalet, med roliga inslag och fina looper.

 

Nästa inlägg handlar det om keikkan hos restaurang Marina's!

 

Bisous

10.04.2017 kl. 16:49

I radion

Det är någonting som jag har märkt nu på sistone. Man kan säga att det är en upplevelse, men inte alltför positiv.. Hur är det möjligt att man har bara några kanaler här i Österbotten? Det känns som att man varierar mellan några kanaler och alla har antingen för mycket prat eller samma musik som spelas om och om igen. Tänk på att man ska köra och vill lyssna på musik. Om man ska ha något onödigt program så får det vara t.ex. x kanal puhe. Blir trött på allt prat i radion. Det som ändå talas är inte så intressant, åtminstone vad jag har stött på.

Det som jag oftast reagerar på är brist på variation i musik i de flesta kanalerna. Söderut finns det lyckligtvis mera variation, men nog skulle man önska en kanal som skulle spela lite allt möligt. Har ni någon favoritkanal? Vilka egenskaper har en bra radiokanal?

I hopp om att finna min radiokanal lägger jag lite musik som kanske inte spelas i radion för tillfället.

 

A presto

03.04.2017 kl. 16:30

Musikafton i Terjärv

Jag är glad av att få presentera ett nytt evenemang och denna gång hålls det i lilla Tärjär! Kvällen kommer att börja med tacobuffé kl.18, efter buffén kommer jag att börja spela från kl. 21. Tänkte nu ge lite ”försmak” på vad som kommer att spelas. Första set består av klassiker, speciellt äldre klassiker som ”Feeling Good” och andra förevigt gröna låtar som alltid önskas om och om igen. Andra halvan består av modernare låtar eller ”to be”-klassiker. Vill inte avslöja för mycket, men kan garantera nya intressanta låtar på repertoaren!

Ifjol ordnades ett liknande evenemang på Marinas restaurang och det blev en succé! Se till att ni har vägarna förbi Terjärv! Mat, musik och en vacker vy över Heimsjön.. Vad mer kan man önska? :)

 

A presto

30.03.2017 kl. 17:30

Aviici på cello

 

A presto

21.03.2017 kl. 21:38

Musik för helgen

Helgen är redan här! Nu kommer lite musik till helgens ära!

 

 

 

 

 

A presto

18.03.2017 kl. 10:36

Stoorphaest i Trondheim

Det har varit en fartfylld vecka som veckans instagrammare på ratata! Där har jag delat med mig bilder från den lilla konserten jag höll i tisdags och en del inblickar från min Norgeresa. 

 

 

Showtime! #finlandssvenskabloggare #ratatafamiljen #piano #concert #acoustic #artist #keikka #womensdaycelebration #gig

A post shared by Amira Mountassir (@amira_lavonne) on

 

 

Nu när studierna är över tänkte jag besöka vår vänförening ännu en sista gång på deras årsfest som de kallar för Stoorphaest. Kemistklubben och Høiskolens Chemikerforening har under flera årstid samarbetat. Vi har åkt till deras årsfest i mars, medan de har kommit på besök till Åbo i november. Jag har fått många goda vänner tack vare samarbetet!

Hela veckan är fylld med program och kulmineras av den fina årsfesten på Scandic Lerkendal i Trondheim. Torndheim är en härlig stad som påminner lite om Åbo, men är betydligt bergigare. Här ser ni hur fint det såg ut vid landning!

 

Trötta och hungriga resenärer landade i Trondheim och det enda som var i tankarna var mat och sovplats. När man väl var framme var man färdig att forska i Torndheims mysiga gator! På kvällen var det dags att åka till hyttan, d.v.s. deras stuga i fjällen. Det är inte en liten stuga utan ett stort hus som har stora sovrum med tiotal sängar. Stugan var fylld med glada norrmän som välkomnade oss med öppna armar. Som program var det kolvning samt musik och dans.

 

På fredagen var det härligt att promenera i gamla stan med gott sällskap! Staden är så härlig och jag har aldrig sett så många Teslabilar tidigare! Nästan alla norrmän äger en sådan! Rekommenderar varmt lunch på Solsidan! Kvällsljusen piggar upp staden och leder oss till Trondheims hjärta.

 

Vår värd Kristoffer och hans kämppisar var mycket gästvänliga och vi hade en trevlig tid tillsammans. På samma gata hittade jag en vinylaffär som också är ett kafé. De hade all möjliga skivor, t.o.m. norsk metallmusik på vinyl!

 

Här är en utsikt från Gamla bybron. Denna påminner lite om Nyhavn i Köpenhamn!

 

Här är jag med mina härliga tjejer från Åbo och Trondheim! Stoorpheisten var definitivt kul, speciellt p.g.a. min bordsherre som jag väl känner är den roligaste personen jag vet!

 

Nu efter resan kan jag koncentrera mig på något som är viktigt, nämligen kommunalvalet 2017! Jag är med och kandiderar för SFP i Kronoby, vilket kommer att vara både intressant men viktigt och meningsfullt! De som har följt med på bloggen har säkert märkt hur hjälpsamma Tärjärborna har varit när jag har varit i nöd och nu är det min tur att ge något tillbaka till Tärjär!

Min plan är inte att ha en valkampanj här på bloggen, utan kommer att vara aktiv på olika ställen där man har möjlighet att diskutera med mig och dela med sig på goda idéer.

Det finns flera saker som jag skulle vilja arbeta med, t.ex. är det viktigt att upprätthålla byarnas verksamhet. Den tar i flera olika former som arbete, vård, utbildning m.m. Mera info på SFP:s och SU:s sidor!

Vet inte om jag har tur eller otur när jag har fått nummer 13, det återstår att se! 

 

A presto

 

14.03.2017 kl. 23:25

Konsert till kvinnodagens ära!

Kom med och fira kvinnodagen på stadsbiblioteket i Karleby! En liten konsert kommer att ordnas på tisdag 7.3 kl.18, vilket är dagen före den egentliga kvinnodagen. Syftet med denna konsert är att uppmärksamma kvinnliga artister och kompositörer. Därför kommer jag att spela och sjunga låtar som har skrivits av kvinnor och även sånger som har framförts av kvinnor. 

Det är fritt inträde till konserten, hoppas jag får se många av er nästa tisdag!

 

 

Välkomna!

28.02.2017 kl. 20:42

Stockholm i natt

Det är bra vad Black Friday-flygbiljetter kan leda till.. En snabb resa till Stockholm! Borde ha köpt fler, men man hinner ju alltid åka på nytt. 

Förra helgen åkte jag från en liten by mitt i ingenstans till den stora staden på andra sidan.

Stockholms gator börjar bli mer bekanta och jag börjar återuppleva de minnen jag hade från mina tidigare resor. För nästa resa behöver man göra nya minnesspår. 

En minnesvärd sak är att göra något typiskt i Stockholm. Stand up-komedi har blivit en grej i Stockholm och slumpmässigt hamnade jag på Norra Brunn Comedy som var smockfull! Bra stand up den kvällen och sedan fick jag bekanta mig med konferansierens bekanta. De rekommenderade att man ska prova RAW stand up komedi som brukar vara på lördagar. Tyvärr hade jag otur för biljetterna var slutsålda. Etablerade komiker brukar vara på dessa tillfällen.

 

Stockholm är så vacker på kvällen! Vyn från Gondolen är otroligt fin och speciellt när man har gott sällskap!  

 

Om man vill äta på Gondolen får man nog boka flera månader i förväg!

 

Melodier spelas i huvudet när man ser denna vackra utsikt, t.ex. Peter Jöbacks sång om Stockholm.

 

 

A presto

26.02.2017 kl. 23:40

Hos tandläkaren..

Kan inte säga att jag har en fobi. Kanske jag har? Jag kan bara tänka hur borren kommer igenom så att det gnisslar och knakar i käkarna... 

Nej, nu är jag lite dramatisk! Tänkte på de som undrar hur det är att vara tandläkare och då kan man se från nedanstående videon att de är absolut harmlösa! :D

 

 

Det här förklarar varför jag måste vänta mer än en timme på dejouren.. 

 

Här är originala versionen med Ed Sheeran:

 

A presto

22.02.2017 kl. 21:07

Dagens intervju: Dmitri Timoshenko

Nu är det dags att presentera en ny artist på bloggen! Det här inlägget blir tvåspråkigt, precis som Eveliinas intervju i somras.

Nyt on aika esittää uusi artisti tässä blogissa!

Dmitri Timoshenko on hyvä ystäväni, joka syntyi Virossa Neuvostoliiton aikana venäläiseen perheeseen. Kitaransoiton hän aloitti 14-vuotiaana. Tallinnassa musiikkikoulussa hän opiskeli klassista kitaraa, sivuaineenaan jazz-kitara. Silloin tällöin hän sävelsi musiikkia koreografioihin teattereille. Opiskelut jatkuivat Suomen Turussa Timo Korhosen luona. Siellä Dmitri osallistui erilaisiin projekteihin omalla musiikillaan ja soitti myös konserteissa Euroopassa. Hän voitti kilpailun (Swiss Government Excellence Scholarship 2014) ja sai mahdollisuuden opiskella maisteriksi Sveitsissä, Genevessä huipun kitaristi-säveltäjän Dusan Bogdanovicin kanssa.

Dmitri Timoshenko är en god vän till mig som är uppväxt i en rysk familj i Estland under Sovjetunionens tid. Han började med gitarrspel som 14 år gammal och han har studerat klassisk gitarr i musikskolan i Tallinn med jazzgitarr som biämne. Studierna fortsatte i Åbo under Timo Korhonens ledning. Under den tiden deltog Dmitri på flera olika projekt med egen musik och uppträdde i konserter runtom i Europa.Ibland komponerande han musik för koreografier som spelades på olika teatrar. År 2014 Dmitri vann Swiss Government Excellence Scholarship och fick möjligheten att studera till magister i Geneve, Schweitz, med den kända gitarrist-kompositören Dusan Bogdanovicis handledning.

 

1. Milloin olet viimeksi kuunnellut uutta artistia? När lyssnade du senast på en ny artist?

- Pari viikkoa sitten - Nathan Whiteheadia. Hän on elokuvamusiikin tekijä.

- För ett par veckor sedan - Nathan Whitehead. Han skriver filmmusik.

 

2. Mitkä kolme musiikillista vaikutetta ovat vaikuttaneet sinuun eniten? Vilka tre musikaliska influenser har påverkat dig mest?

- Rytmi, taajuus (eng. frequency) ja tila.

- Rytm, frekvens och tillstånd.

 

3. Mitä tekisit jos tietäisit, että epäonnistumisesi olisi mahdotonta?

- En mitään. Haluaisin, että kaikki menisi niin kuin on tähän mennessä mennyt. :-)

- Ingenting. Jag skulle vilja att det går precis som det har gjort hittils. :-)

 

4. Mikä musiikki saa sinut innostumaan ja miksi? Hurdan musik inspirerar dig och varför?

- Klassinen, Mozart, koska se on omalla tavallaan selkeää, yksinkertaista ja nerokasta.

Jazz, koska se yhdistää eurooppalaisen ja afrikkalaisen musiikin traditioita ja kuulostaa mielenkiintoiselta.

Elokuvamusiikki, koska se pyrkii kuvailemaan draamaa osallistuvien ihmisten välillä, erityisesti silloin kun tunnetta täytyy kuvailla ilman sanoja. 

Kansanmusiikki, koska siinä kuuluu tavallisten ihmisten totuus ja vuosisatojen kokemus. Kun tarvitsen virkistystä tai rauhoitusta, kuuntelen usein kansanmusiikkia maailman joka kolkasta: Venäjältä, Suomesta, Afrikasta, Intiasta...

- Klassisk musik, eftersom den är på sitt eget sätt klar, enkel och genial, t.ex. Mozart.

Jazz, för den kombinerar europeiska och afrikanska traditioner och får det att låta intressant.

FIlmmusik, eftersom den strävar efter att beskriva drama mellan interagerande personer, speciellt när man måste beskriva känslor utan ord.

Folkmusik, för att den förmedlar den vanliga människans berättelser och flera århundradens erfarenheter.  När jag behöver uppiggning eller lugn och ro, brukar jag ofta lyssna på folkmusik från olika delar i världen; Ryssland, Finland, Afrika, Indien...

 

5. Miten kuvailisit musiikkiasi? Hur skulle du beskriva din musik?

Vaikea sanoa. Helpompaa on kertoa, mihin pyrkii. Haluaisin musiikkini kautta toteutuvan kolme asiaa:

1. että se olisi opettavaa,

2. että sitä voisi pohtia,

3. että sitä voisi kuunnella puhtaasti esteettistä nautintoa varten.

Det är svårt att säga. Lättare att berätta vad som eftersträvas. Genom min musik skulle jag vilja att den uppfyller tre saker:

1. Lärande,

2. Väcker frågor,

3. Att man kan lyssna och njuta.

 

6. Kuvaile ensimmäistä soitintasi. Beskriv ditt första instrument.

- Täydellinen vartalo. Makea tuoksu. Valloittava ääni. Puhuu kuutta kieltä.

- En perfekt kropp. Söt doft. Fängslande ljud. Talar sex språk.

 

Haastattelun päätteeksi kuunnellaan Dmitrin kitaransoittoa:

Avslutningsvis lyssnar vi på Dmitris gitarrspel:

 

"I and Thou" (Minä ja Sinä/Jag och Du)

Kizomba music for two guitars:

 

A presto

19.02.2017 kl. 11:00

Je suis malade

Tänkte presentera en artist med talanger som jag uppskattar. En sådan röst och fantastisk tolkningsförmåga! Hon påminner lite om den europeiska versionen av Celine Dion, men hennes röst är mer klassisk. Till utseendet påminner hon väldigt mycket om min mor. Stora ögon och ansiktsformen är väldigt lika. De är ändå onekligen ändå mycket olika, men en del likheter får mig att knyta ihop dem till varandra på något sätt.

     

 

Lara Fabian sjunger också på flera olika språk och hennes italienska tolkningar är på pricken. Inte undra på när hennes mor är italiensk. För något år sedan missade jag Lara Fabians konsert i Finlandiahuset, men man hinner nog nästa gång när hon är i närheten. Det skulle vara intressant att se henne live och sjunga de fina och krävande låtarna hon brukar dra på sina konserter. Som en lyrisk sopran så går det säkert lika enkelt som rinnande vatten!

Den här sången är på franska och översatt på svenska blir det ”Jag är sjuk”, d.v.s. ”Je suis malade”. En gripande sång som ursprungligen har sjungits av Dalida. Ni får nu lyssna på båda versionerna, båda är fina :)

Dalida:

 

Lara Fabian:

 

Bisous

17.02.2017 kl. 16:57

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!