Grammy

För några kvällar sedan skedde en historisk stund som de flesta kommer att minnas en tid framöver. Det var någonting som överraskade mig också. Sådana händelser brukar man förvänta sig att se i filmer, men sällan i verkligheten! Det har varit överallt om hur Adele prisade Beyoncé under Grammy prisutdelningen. Hon tyckte att Beyoncé var värd priset som hon hade fått och delade sitt Grammy pris i två, precis som Lindsey Lohan delade sin krona i filmen ”Mean Girls”.

 

Mean Girls scenen där Lindsey Lohan delar sin krona och ger till  andra medtävlare. 

 

Adele har varit en framstående artist, men enligt henne borde Beyoncé ha fått det nu när hon är i sin karriärs höjdpunkt. Det här albumet är en välgenomtänkt helhet med ett budskap. Båda är enligt mig framstående artister som är värda den uppämrksamhet de har fått för sina verk! 

 

 

Adele:

"The Lemonade album, Beyoncé, was so monumental, and so well thought out, and so beautiful and soul-bearing. And we all got to see another side of you that you don't always let us see, and we appreciate that. And all us artists adore you. You are our light. 

And the way that you make me and my friends feel, the way you make my black friends feel, is empowering, and you make them stand up for themselves. And I love you. I always have. And I always will."

 

A presto

15.02.2017 kl. 18:51

Revy!

Det är synd att det är sista helgen med revygänget för min del. Det har varit både intensivt och kul. Nu är alla föreställningar slutsålda! De som inte har haft möjlighet att se på revyn kan läsa ÖT:s recension. Förhoppningsvis finns det några ströplatser kvar till föreställningarna, men högst sannolikt har alla vuri och furi. 

Det är sällan man ser folk traska runt i Tärjär city centrum, men allt är packat under revykvällarna! Vårt band har trevliga och coola typer från nejden: Sami på gitarr/elgitarr, Joel på basen och Herrman är vår glada trummis.

 

Nu kör vi!

 

11.02.2017 kl. 16:16

Audi Quattro eller Fiat Uno?

Många på kontoret har funderat vad som händer om man försöker forcera gränsen på min minion. Hur många personer skulle månne rymmas i den?

Åtminstone kommer jag inte att ha problem vid italienska gränsen som tyskarna med Audi Quattro:

Five Germans in an Audi Quattro arrive at the Italian border.
The Italian Customs agent stops them and tells them:
"Its illegal to put 5 people in a Quattro."
"Vot do you mean its illegal?" asks the German driver.
"Quattro meansa four" replies the Italian official.
"Qvattro is just ze name of ze automobile", the Germans retort unbelievingly.
"Look at ze papers: zis car is designt to kerry 5 persons."
"You canta pulla thata one on me!", replies the Italian customs agent.
"Quattro meansa four. You have fivea people ina your car and you are thereforea breaking the law."
The German driver replies angrily,
"You idiot! Call your zupervisor over, I vant to speak to somevone viz more intelligence!"
"Sorry", responds the Italian official, "he canta come.
Hesa busy with 2 guys in a Fiat Uno."

 

 

 

A presto

10.02.2017 kl. 11:06

Emma Gala 2017

Årets artist med flest emottagna priser är forna PMMP-artisten Paula Vesala. Efter att ha blivit belönt med fyra olika priser tänkte jag att jag måste se in på hennes verk. Vesala är årets kvinnliga artist, men hon har också årets album, årets pop och slutligen har hennes låt Tequila vunnit priset för årets låt.

Här är en av hennes äldre låt när hon var med i gruppen PMMP.

 

Paula Vesala har också fått Juha Vainio-pris för fina låttexter. Tydligen har Vesala skrivit låttexter till andra artister med pseudonym, för hon ville inte ta uppmärksamhet från artisterna som framförde låttexterna. Det är intressant att se att vi i dagens läge har en talangfull kvinnlig artist som visar vad hon går för. Får se vad annat hon har att erbjuda inom åren!

 

Årets manliga artist blev Mikael Gabriel:

 

A presto

 

 

05.02.2017 kl. 10:56

Mi amor d'un dia

Idag känns det som en bra dag att lyssna på spansk musik, eller snarare en blandning av olika musikstilar, flamenco, jazz m.m.

Enjoy!

 

 

Besos

31.01.2017 kl. 18:47

Dags för UMK!

Får nu se vem som får representera Finland i år! Brukar inte aktivt följa med på UMK kvalen, men det är intressant att finna nya artister. Norma John har en fin uppsättning under hennes uppträdande med en duktig pianist. Jag är inte säker om den här låten kommer att komma vidare. Det varierar lite från år till år vad som "gäller".

 

Emmas birdag skiljer sig däremot lite från Blackbirdbiten. Detta påminner lite om en blanding av folkmusik och pop, även videon ger lite medeltida vibbar från en saga med ett förälskat par som letar efter skydd.

 

 

Här är en av de få bidragen som är på finska.

 

Det som överraskade mig mest är att Günther är med i årets UMK?! Det är lite svårt att tro att det är sant när man associerar Günther med "Talalala"-låten.. Jag ser inte den här låten som Finlands möjliga eurovisionsbidrag. 

 

Får se hur det går i år! Läs här intervjun till en av fjolårets UMK-finalister.

A presto

 

29.01.2017 kl. 18:00

Den orientala skatten

Hä va nog söis att jag är supernöjd! (försöker tala tärjärdialekt)

Man kan inte önska sig en mer enastående publik under föreställningarna och det är roligt att se hur alla reagerar på olika sätt till sketcherna! Medan jag spelar för fullt i TUF, åkte min goda vän till Kina på utbyte. Ja, jag kommer nog att sakna henne! Lyckligtvis behöver jag inte misströsta mig, för nu kan jag stalka henne på hennes nya blogg. 

 

 

På den här bloggen skriver Mili på ett roligt sätt hur hon har förberett sig inför sitt utbyte, allt från tiotals vaccineringar till intressanta intervjufrågor under visumansökningen. Jag ser framemot att läsa mer om hennes äventyr i Kina! 

Det hände en intressant grej för någon dag sedan. På väg till arbetet var det väldigt halt och min lilla minion började plötsligt och slira 90 grader till vänster och sedan 180 grader till höger. Det var nog tur att minion höll sitt lugn och styrde sig själv så att inga skador uppstod. Minion gick ändå så långsamt som 30 km/h och ändå slirade det.. Det lönar sig att vara extra försiktig! Kanske man har lärt sig lite drifting från senaste turen, får se..

Lite musik för helgen:

 

 

A presto

28.01.2017 kl. 10:00

Äventyr på Heimsjön

Revyföreställningen gick väl igår och de som inte ännu har hunnit se borde skaffa sina biljetter så fort som möjligt! Det här är en föreställning ni inte vill missa! Det har varit fullbokat hittills

Under en promenad såg jag en bil drifta runtomkring på Heimsjön och blev tvungen att gnida ögonen ett par gånger innan jag trodde på vad jag såg. Jag hade föreställt mig att det inte ännu skulle gå att köra, men nu så var det bara att prova på ett nytt äventyr med min lilla minion! Måste nog säga att det var lite nervöst för en staditjej, men lite adrenalin får mig pumpad! 

 

 

My minion got its first drive on the lake ❄ #drifting #ice #minion #finlandssvenskabloggare #ratatafamiljen #cruising #follow

A video posted by Amira Mountassir (@amira_lavonne) on

 

Det var en liknande känsla som hos dessa gamla farbröder i videon. Jag tror jag måste varva ner nu efter detta, för mitt hjärta håller inte sådan spänning!

 

Det går bra att varva ner tills spänning är igen på topp på revyn!

 

Nu till TUF på revy! 

21.01.2017 kl. 17:40

Canopy

Det börjar bli varmare och det känns som om man skulle ha skaffat kupévärmaren helt i onödan. Jag hoppas åtminstone att det inte är i onödan.. Det stör mig inte att det blir varmare, men i och med att värmen har kommit vågar jag inte längre ut på isen. På bilden var det en vacker kväll när det var molnigt, men ändå verkade det inte vara alltför mörkt.

 

Upptäckte några intressanta artister från en kanal som kallas för Mahogany Session. Det är jamsessioner med olika artister, de flesta mindre kända. Åtminstone känner jag inte till dem från tidigare. Det är intressant att hitta något som inte alltid är mainstream.

Kim Churchill är en australiensk folk, rock och blues musiker. Hans musik är en trevlig upptäckt, något annorlunda som jag vanligtvis inte lyssnar på. Tydligen samarbetar han med ett kanadensiskt skivbolag, Indica Records. Får se vad hans fyra album har för låtar!

 

 

Bisous

 

19.01.2017 kl. 22:00

Grillning under månsken

Det var en vacker kväll i Terjärv efter en revyövning och undantagsvis blev hemrutten via heimsjön. Jag gick på isen och märkte att det inte var så farligt kallt, bara minus tre grader. Månskenet lyste vackert och plötsligt kom en idé som jag inte kunde ignorera. 

Det finns en ö mitt i heimsjön som jag har länge tittat på sedan jag har flyttat till byn. En söndagspromenad på isen skulle vara trevligt, men ännu bättre om man skulle kunna grilla där. Det finns ett litet grillställe som passar perfekt för det här ändamålet. Eftersom det blev varmare nästa dag så var tanken "nu eller aldrig". 

 

Sprang hem och fixade alla grillgrejer och sedan var det menoks. Levande ljus är både praktiskt och mysigt! Visste inte att det skulle bli en sådan fin upplevelse att grilla mitt i vintern.

 

Här är mumsig kalkon tillsammans med hemmarinerade kycklingsbitar! Det var svårt att hålla fingrarna för mig själv för jag ville så gärna ta en mumsbit!

 

Lyckligtvis var det relativt vindstilla och skönt. Får se om det blir fler turer till den lilla ön som jag inte vet namnet på. Om jag skulle få namnge den så skulle det säkert vara heimöin på min "dialekt". 

På hemvägen hördes plötsliga hejarop av några tärjärungdomar och jag undrade varför de hejade så. Jag svarade bara "heja heja heja" och sedan fick jag samma rop tillbaka. Därefter hejade de pånytt och sade att nu ska ni skida ordentligt. Jag kollade på mig själv och tänkte att det här ser inte riktigt ut som om jag skulle skida med bollgrillen. Haha, det var skojigt. Vi ropade till varann nästan tvärsöver sjön och kommunicerade på det viset. Slutligen sprang de glada ungdomarna till ön eller den så kallade "heimöiiin".

Det är sällan man träffar så muntra och glada människor sent på kvällen :D

Sen lite musik om månen..

 

 

Bisous

 

15.01.2017 kl. 20:13

Navabränd- Terjärv nyårsrevy

Nu på lördagen händer det! Det är Tärjärrevyns premiär! Det är längesedan jag har spelat i band och nu har jag crashat revyns band. I år blir det en oförglömlig revy!

 

 

Se till att köpa din biljett! Här syns årets föreställningar:

Fre 20.1 kl. 19.30
Lö 21.1 kl. 19.30
Fre 27.1 kl. 19.30
Lö 28.1 kl. 19.30
Fre 3.2 kl. 19.30
Lö 4.2 kl. 19.30
Fre 10.2 kl. 19.30
Lö 11.2 kl. 19.30
Sö 12.2 kl. 18.00
Fre 17.2 kl. 19.30
Lö 18.2 kl. 19.30

 

A presto

12.01.2017 kl. 16:00

Skepp ahoj!

I fjol var det Berlin och i år blev det Kokkolas kärna. Efter en trevlig middag var det dags att gå ut och se på fyrverkerierna! Kokkola stad ordnade fina fyrverkerier vid stadshuset och innan klockan slog tolv förgyllde manskören torget med nationalsången. 

Det här var en av de dagarna där jag funderade på varifrån alla har kommit. Det är sällan man ser folk i Kokkola. Det verkar så dött, t.o.m. på en lördag eftermiddag. Nyårsafton lockade hela staden till torget och stämningen var skön trots kylan.

Det finns inte många ställen i Kokkola, men efter att ha stått i onödan i kön till Calle var det dags att hitta något annat ställe. Av en slump stötte jag på vänner från Åbotiderna och hela stället var på topp den kvällen! Musik med bra fiilis!

 

 

Under den kvällen träffade vi två sjömän från Filippinerna som bjöd oss till deras skepp på nyårsdagen. Måste nog säga att det var en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma!

Skeppets storlek överraskade mig totalt! Hade förväntat mig något mycket mindre. Vägen till Kokkola hamn var äventyrlig med Google navigering, vilket jag inte rekommenderar. Istället för att logiskt följa skylten till hamnen hade lilla gula bilen åkt till något okänt hörn där alla vägar tog slut. Tack och lov hittade vi fram!

 

Här är en del av besättningen. Totalt är de 21 personer som tar hand om skeppet och godset som de transporterar runt omkring i världen. Golden Diamond, heter skeppet och dess storlek förvånar mig ännu också. Speciellt när det är endast 21 personer som sköter om det!

 

Trevligare och gästvänligare människor är svårt att finna. De gav en rundvandring i skeppet och man fick se bl.a. motorn och däcket. Otroligt fint!

 

 

Motorn tog mycket plats och har en stark drivkraft på 11600 hästkrafter! 

 

Efter god filippinsk mat sjöng vi ut våra hjärtesorger med filippinierna. Till skillnad från den finska karaoken är den filippinska karaoken fylld med ballader och andra sånger om kärlek. Föredrar nog detta än självmordslåtarna i Sverigebåtarna.

Synd att de inte var en längre tid i Kokkola, men det är alltid trevligt att träffa så intressanta människor!

 

Bisous

05.01.2017 kl. 18:37

En sång till er

Det är tyst under mellandagarna och mina tankar svävar i molnen. Kevin Ross tolkning av sången är enastående med en svävande melodisk känsla.

 

Det jag gillar med dessa är att de har gjort en egen version av en klassiker.

 

 

Jag blandade den här med en annan låt med samma titel, men jag föredrar den här för tillfället!

 

Nu ska jag försöka komma tilbaka till jorden så att jag inte slirar iväg med fart. Ibland blir jag insvept i musiken så att det känns att man är i en helt annan värld. Alla har en egen tolkning på hurdant "svepande" musik är. Ni får gärna kommentera er synpunkt på saken. Vad för musik får er att hamna i en helt annan värld?

 

Bisous

29.12.2016 kl. 17:30

Fridfullt

Snöflingorna landar fridfullt i Tärjärlandets solsken. Det har varit en vacker dag och en fridull helg. Det finns söta traditioner som jag missade i fjol, t.ex. julkalendern i Karlebys gamla stan, Neristan och den traditionsenliga frukosten med kollegerna i Maggies. 

Nu fick julhelgen inledas med god julfrukost med fina kolleger. Lite musik och sång skadar inte heller.

 

Neristans julkalender sparades till en av helgens höjdpunkter. Tycker att det är en väldigt söt tradition. Det är kul att se dekorerade fönster i Karlebys fina gamla stan. I Helsingfors har jag aldrig hört om en sådan tradition, vilket överraskade mig positivt. Precis som med alla andra julkalendrar så kan jag inte ta en lucka åt gången utan tar alla på en gång. När jag var liten åt jag hela julkalendern så fort som jag fick den och då fick man direkt ett skakande huvud. 

 

Julkalendern hade fina luckor och det var kul att få promenera i den mjuka snön. Inte fanns det så mycket annat att göra heller när allting var stängt. Det skadar inte heller med en förfriskande och mysig promenad i gamla stan! Här nedan ser ni kartan på julkalendern.

 

 

Ibland fick man även kika in lite närmare!

 

 

Efter en avkopplande helg är det dags att fortsätta den vanliga vardagen. Nu när det finns snö så är det bara att hitta någon som vill leka snöbollskrig! Ja, det är någonting jag saknar just nu!

Tänker ännu njuta för fullt av ledigheten och lyssna på avkopplande musik..

 

Bisous

26.12.2016 kl. 18:56

Heimkär

Det är en glädje att annonsera att Rani Plast har publicerat sin historik! Det här är berättelsen om företaget och hur lilla Terjärv har utvecklats från 1950-talet till dagens läge. På bilden nedan är den första boken som behandlar Rani Plast historia fram till 1980-talet. Den andra delen publiceras vid ett senare skede. Det är kul att se min egen bild bland de anställda. Tack och lov blev bilden helt ok! :D

 

Nu får det blir lite kvällsläsning om heimtraktens historia. Jag har ännu svårt att tro att jag snart har bott två år i lilla Terjärv (eller Tärjär).  Det finns alltid någonting nytt att veta om den här byn och varje gång blir jag alltmer förvånad och imponerad av byns sisu genom tiderna. Kanske jag en dag får samma drivkraft!

 

A presto

16.12.2016 kl. 17:45

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!