Musalista

De flesta har julfiilis, men jag har sommarfiilis mitt i vintern av någon anledning. Det kan delvis bero på dessa låtar..

 

 

 

Até mais

13.12.2016 kl. 18:55

Nobelfesten

Det var synd att jag missade Nobelfesten, men kollade på Patti Smiths uppträdande på YouTube. Hon sjöng så fint Bob Dylans sång trots sin nervositet. På något sätt blev hela uppträdandet mera autentiskt och känsligt av någon anledning och det syns klart på publiken att de gillade framförandet. 

Det är förståeligt att vara nervös, särskilt på sådana här tillställningar. Det som folk ofta glömmer är att trots att artister brukar vara vana på att uppträda så finns det alltid lite nervositet. Det varierar från person till person, men lite nervositet gör alltid lite bra så ger det lite krut och spänning till uppträdandet. 

Det som jag gillade var hennes sätt att fortsätta vidare med sången och det tyckte jag gick smidigt. Synd att Dylan inte var på plats för att höra på hennes fina tolkning.

 

 

Bisous

12.12.2016 kl. 19:05

Rewind 2016

Det är populärt med rewind överallt på sociala medier, Facebook, YouTube m.m. Tänkte därför följa med och visa några tillbakablickar här och där. Vi börjar från början!

Nyår i fantastiska Berlin! Det var nog iskallt den dagen, men det var värt att se "East Side Gallery".

 

Tärjärrevyn i februari var nog så skojig!

 

Det är sällan man får festa som i filmen "The Great Gatsby". De som missade fjolårets fest ska spana in på nästa evenemang.

 

Mariah Careys konsert var fenomenal, nu ser jag framemot att delta i Bruno Mars konsert i maj! Bling bling magi ska de bli!

 

Härligt att få vara med i en festival i Danmark! Maratonloppet var nog en av de tyngsta, trots den platta rutten. Solsken och värme spelar en stor roll! 

 

Traditionsenliga Tärjär Daga har samlat alla bybor tillsammans. Nu i december har det varit några julkonserter lite här och där, en av dem var t.ex. julkonserten med den lokala blåsorkestern Terjärv Big Band.

 

Det som också har varit med i bloggen har varit några intervjuer, t.ex. Eveliina Jaatinen och senaste UMK-finalisten Stella Christine. Nästa intervju kommer snart, men vem det är får ni se i ett senare inlägg!

Ser framemot resorna nästa år! Årets äventyr har varit oförglömliga och någonting som inte ens en bild kan beskriva tillräckligt. Bouznika är en liten strandstad i Marocko med härliga stränder! Som ni ser så är den här gågatan tom för att de flesta går inte ut den här tiden på dagen när det är stekhett. 

 

Sen får man inte glömma bloggvärldens höjdpunkt! Bloggalan i Vasa! 

 

Avslutningsvis delar jag med mig YouTube rewind video.

 

Bisous

10.12.2016 kl. 17:16

En mångsidig helhet

Visste inte att jazzsångerskan Norah Jones har en halvsyster som spelar sitar. Sitar är ett klassiskt indiskt instrument som Anoushka Shankar hanterar så fint. Deras gemensamma fader Ravi Shankar var en känd indisk sitarspelare.

Hittade även den här konserten med sitarmusik av Shankar och vacker sång av flamencosångerskan Sandra Carrasco. Det är intressant hur de har kombinerat både indiskt och spanskt till en sådan mångsidig helhet. Tydligen var den här konserten i en festival Frankrike, kan det vara en större blandning? Skulle så gärna delta i sådana här evenemang där man kan få höra på olika sorters musik, som t.ex. den här.

 

 

Tänkte nu i samma väva ta fram en video av deras duett "Traces of You". Den här är ny för mig, är endast bekant med Norah Jones musik, men jag är glad av att ha upptäckt även Anoushkas musik. Sitarmusiken påminner om avkopplande musik där man sitter ute på gräset och andas in frisk luft och njuter av den lugna atmosfären.

 

 

Ser framemot nya upptäckter!

 

A presto

09.12.2016 kl. 22:31

Hönan Agda

Glad självständighetsdag till er alla! Idag verkar vara en bra dag att se tillbaka till helgen och konstatera att det är skönt att få träffa gamla bekanta! Lite firande och jamming har varit aktuellt den här helgen. 

Elin spelade en lustig visa av Cornelius Vreeswijk om hönan Agda. Texten är både lustig och har ett gulligt slut. Den är också så rolig att sjunga trots att texten slirar för min del och melodin kommer lite hur som helst ur mig, men det viktigaste är att man lever sig in i det man spelar och sjunger! 

 

 

Här är en vacker bild på Mili som spelar Bob Marleys "Redemption Song". Bob Marleys låtar har fina och djupa texter som väcker tankar. Det finns alltid någonting särskilt när man kombinerar musik med en mysig bakgrund som den här! Sprakande brasa och levande ljus (och choklad mums!).

 

Den här sången passar också bra inför självständighetsdagen, en sång om frihet och självständighet.

 

 

Låt oss alla tända ljus ikväll och kanske se på slottsbalen om man orkar, pust. Jag ska slå mitt rekord och se på första 5 min! Föredrar ljusen och gott sällskap! Ha en skön kväll!

 

 

Bisous

06.12.2016 kl. 11:00

Vinylseans

Det är svårt att beskriva känslan när man lyssnar på musik i mörkret, speciellt när musiken spelas från gamla vinylskivor. Det krasslar emellanåt, men ljudet är klart och tydligt. Dagen före Galan var nog en unik upplevelse för mig som sällan lyssnar på vinylskivor. Jag har ärvt en rejäl bunt med vinylskivor, men har ingen vinylspelare.

Lyckligtvis har jag några kollegor som är väldigt musikintresserade och de ordnar ibland seanser. Den här gången fick jag vara med! Jag tänkte att jag äntligen får spela mina skivor som jag aldrig har lyssnat på, förutom Whitney Houstons och ABBAs skiva förstås. Minnen från barndomen smyger fram och då minns jag hur kul det var att överföra musiken från vinylskivorna till kassetter. Det var nog moderna tider det. 

Före seansen hade jag svårt att minnas hur vinylskivorna hade låtit, men nu äntligen fick jag chansen att få höra! Vi lyssnar mycket på musik, nästan överallt, i bussen, hemma, ute på promenad, men när lyssnar man påriktigt? När har ni suttit ner er och släckt lampan och bara låtit musiken flöda genom era tankar? Vi blir lätt distraherade av våra sinnen och därför är det bra att prova att utesluta alla förutom hörselsinnet.

För att få fullständigt mörker hade fönster tejpats och även apparaterna. Det ser lite lustigt ut i bilden, men det var värt det! Vi alla satt i mörkret och lyssnade i början på en av Pink Floyds instrumentala bitar. Här nedan kan ni lyssna på en av bitarna, men jag kan garantera att det inte lät lika som från vinylskivan! Vi lyssnade på hela skivan och det verkade som om det fanns en berättelse. Det fanns många instrument, vilka gjorde det hela intressant att lyssna på. Trots att det inte är min stils musik så var det intressant att lyssna på den här.

 

 

I mörkret får man fantisera fritt och jag kunde höra alla små detaljer i musiken. Ibland lyssnade jag på basen och en stund senare på en av synten och försökte se hur allting blev en enda stor helhet. 

 

 

Det jag förstås såg framemot var att lyssna på min mammas skivor och var så glad att hitta Sades skiva! Sades sammetslena röst var alldeles fantastisk och jag kunde inbilla mig henne framför mig i en rökig jazzbar på 80-talet.

 

 

Nu tänker jag definitivt skaffa mig en egen spelare så att jag kan mysa i mörkrets omfamning. Ännu bättre om man skulle se fullmånen lysa klart och lyssna på fin gitarr musik från min lilla spelare. Då skulle jag kunna inbilla mig själv någonstans på vår somamrstuga och se hur någon låter fingrarna flyta graciöst över gitarrens strängar. Kanske man ser vem som spelar eller kanske inte, det bästa är att låta fantasin flöda!

Avslutningsvis vill jag tipsa om det här för det här är någonting man måste prova. Det är absolut värt det! 

 

Bisous

 

02.12.2016 kl. 17:56

X-factor Saara

Det är första gången en finne är med i X-factor UK och klarar sig så här fint! Saara Aalto har varit med i alla möjliga tävlingar i Finland, UMK, Finland's got Talent och what not. Det är fantastiskt att se hur väl hon lyckas i den brittiska sångtävlingen! Man ser helt tydligt att hon är en artist som är skicklig i många konstformer. Hon är inte bland mina favoriter, men jag uppskattar hennes talang som artist. Jag gillar verkligen den här versionen av "The Winner Takes It All" av Saara. Hon får en klassiker att låta som en ny låt. 

 

 

A presto

27.11.2016 kl. 12:26

Glitter i svart och vitt

Gårdagens gala var en succé! Tack för arrangörerna Ida-Marie och Maria från Finemang för att ha ordnat en sådan fin gala! Det är sällan man får en chans att träffa flera bloggare på samma tillställning. Kolla artikeln på svenska yle om årets blogg! 

Som flera andra bloggare, tänkte jag skriva min version av Galan 2016. Tillsammans med Elin och hennes syster Sofia tillbringade vi en trevlig kväll i stadshuset i Vasa bland andra bloggare. 

 

 

Många priser hade delats ut och det var en uppmuntrande stämning i Galan. Det var mycket program, bl.a. uppträdanden av både Samzimon och Nellie. 

 

 

Estenomerna vid Yrkeshögskolan Novia ordnade en modeshow "Wearable but Wow" i samarbete med bl.a. Gina Tricot och andra klädesmärken. Studeranden hade skickligt sminkat och klätt modellerna och deras hårda arbete syntes på catwalken. Jag blev förtjust i en svart klänning som har en svart dragkedja framtill. Den såg enkel, men ändå raffig ut.

 

 

Efterfesten var på Bank och där fick vi goda snacks. Nog blev man trött efter en lång och händelserik dag! Nu i väntan på nästa Gala!

 

Bisous

20.11.2016 kl. 21:27

Vinterlistan

Vad tycker du om vintern?

- Mina tankar om vintern varierar mycket. I allmänhet gillar jag vintern när det är mycket snö, men inte för kallt. 

Hur kommer du se ut i vinter?

- En dunboll med röd nos. 

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

- En väldigt svår fråga... Det ska finnas snö på vintern, men jag tål inte -20 grader. För svår fråga.. Jag vill inte stöda den globala uppvärmningen bara för min egen bekvämlighet :D Om det är lika vackert som ifjol när det var -28 grader får det vara -20 grader och snö! 

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

- Mera bloggande stunder med ämnet musik! 

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?

- Ha armarna spikraka på sidorna sätt händerna vågräta till förhållande till armarna. Sedan pumpar man armarna upp och ner! Nu borde man känna hur det pumpar i fingarna. Det hjälper lite för att hålla upp värmen i fingrarna.

Berätta om ditt bästa vinterminne.

- När jag åkte pulka med mina bröder är nog en av de bästa minnen. 

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

- Skrinna, baka pepparkakor, musicera och få lite liv på snögubben Olaf.

 

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

- Planerar att lyssna på en av Mellan Österbottens kammarorkesters konserter. Vilken av dem återstår att se, men åtminstone en föreställning är ett måste! Denna orkester leds av den skickliga dirigenten Sakari Oramo. Den världskända dirigenten har fått flera priser och det är fantastiskt att ha en sådan skicklig musiker även i Kokkola!

 

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

- Mera skrinning och andra vinteraktiviteter som jag missade ifjol.

 

Nu i väntan på Galan!

Vi ses i slasket!

19.11.2016 kl. 16:10

En del av mitt hjärta

Åbo lämnade återigen en varm känsla inombords. Vad man har saknat den här staden! Det har varit en lyckad årsfest på Kåren och hela salen var fylld med åa-kärlek. Årsfestuppträdanden har varit många, men den här gången fick jag äran att uppträda i Kemistklubbens årsfest! Kemistklubben kommer alltid att vara nära hjärtat p.g.a. de många goda minnen från studietiderna.

 

Jag vill tacka mitt bordssällskap för trevliga stunder och hoppas att alla vår norska gäster hade en trevlig vecka i Åbo! :)

 

Sången "Ihmisten edessä" tycker jag är mycket vacker, speciellt texten är insiktsfull. Den här sången får mig också att tänka på den dagen när jag bandade in den här låten och hade efter inbandningen tappat bort mig någonstans i Sibbo. Jag hade av någon anledning stigit av bussen för tidigt och hamnade i Söderkulla. Lyckligtvis hjälpte min goda vän att få mig helskinnad till Borgå. Det var också härligt att få träffa den här hjältinnan på årsfesten!

 

 

En del av mitt hjärta kommer alltid att slå för Åbo!

 

Bisous

16.11.2016 kl. 17:31

Ljus

Allhelgonadagen var mycket vacker i Terjärv, som ni ser på bilden nedan. Alla ljusen var tända och man kände nästan att värmen nådde ända fram till mig från de små ljusen. Det var bitande kallt, åtminstone för att vara i början av vintern. Ingen ordentlig snö ännu, vilket skulle vara helt mysigt.

 

 

 

Söndagen var otroligt vacker, men kall! Det går bra att rida eller gå runt i Terjärvs skogsstigar. Man behöver inte tänka på så mycket annat än att hållas varm! Det här är en stig någonstans i Hästbackaby, men har ingen aning var. Om jag skulle vara ensam skulle jag högst troligen gå flera kilometer åt fel håll..

 

 

Ett av mina hösttips tidigare var att mysa hemma med brinnande ljus. Här är ett vackert doftljus! Det roliga var att jag trodde tidigare att det var parfym, för det doftade så starkt genom lådan. Det blev nog en liten överraskning när man öppnade paketet att det sen också var ett ljus, vilket var helt ok. Parfymen skulle i varje fall ha varit för söt för mig. Duger bättre som ljus.

 

Det här ljuset fick jag med i mitt VIP-paket när jag i våras var på MAriah Careys konsert i Helsingfors. Läs inlägget om Mariah Careys konsert i Helsingfors!

Man kan avsluta det här inlägget med en cheezy låt av Babyface. Kan man faktiskt ha ett sådant lustigt artistnamn? 

 

 

A presto

09.11.2016 kl. 18:12

Vintermelodi

Solen väckte varsamt och påminde om att nu är det dags att gå ut. Den första tanken som kom svarade varför? Det är länge sedan jag har sett solen och den här morgonen sken solen starkare än någonsin. Det är nu jag känner att D-vitaminbristen är på toppen. Nu ut! 

  

 

Efter att ha njutit av lite solsken är det åter mörkt, men nu kommer en liten melodi om kärlek. Hopplös och galen kärlek, känd som "Hymne à l'amour", en sång för kärleken av Edith Piaf.

 

 

Här kan ni se en av mina första YouTube-videon som råkar vara den här sången. Mycket gammal video när man var ung och helt ovetande om att hamna i en liten by mitt i pampas. Det är mycket som har ändrat sen dess. Nu får man se vart nosen vänder till näst. Åtminstone idag blir det en kort runda till gravgården för att se på vackra ljus. Låt oss tända ett ljus till alla nära och kära som vi saknar.

 

Bisous 

05.11.2016 kl. 22:02

Struntprat

Vet inte om man ser syner när man har vaknat. Ser jag ingen vettig text på den här saftburken? Jag måste ha sett tillräckligt med vampyrer och andra skrämmande varelser igår kväll. Den här burken är så grön som den bara kan vara, påminner om elaka Grinch som ville förstöra julen. Nu vill saftburken skaka om söndagen.

 

 

Det första jag tänkte på var den här vampyren som "aldrig" säger "bla bla bla". Dagen kan inte börja på ett bättre sätt. Det här är ett tydligt tecken på att jag ska få klart min uppsats för mina tankar är fulla med superidéer, bl.a. bla bla bla och annat humflum. Det är ibland svårt för mig att flumma när man tänker som en teknolog. Hur kan man älska siffror så mycket som en teknolog? Tänk att en uträkning kan se vacker ut? Riktigt estetisk och så att den bara utstrålar skönhet p.g.a. klarheten och den fina uppläggningen. Man känner sig nästan förälskad.

 

 

Den här musikmixen passar in mitt humör just nu. Hummar i en obestämd melodi med djuupa rytmer. Hä e alltid söis (försöker tala lite diiialekt)

 

Hittade också en gammal bild som togs i Åbo för min Facebooksida. Förstår inte ännu heller hur den kan se så vrickad ut. Här finns ingen photoshop så hur kan min arm se så konstig ut?? Den måste vara helt vrickad. Den här ger dock goda minnen om Åbotiderna, jaa tiden flyger.

 

Nu får det räcka för dagens struntprat. Kanske nästa inlägg är mera kvalitativt, men det återstår att se..

 

Bisous

30.10.2016 kl. 10:14

24K

Det var en mörk kväll när jag mållöst surfade på YouTube och stötte på denna funkiga låt som fick mig att gå helt "loca". Bruno Mars har en kul stil som är både funky och hiphopaktig. Det är ganska ofta som jag gör saker och ting "mållöst", t.ex. när man vaknar på morgonen går man omkring i lägenheten i några minuter och funderar slutligen vad man håller på med. Vad var det jag skulle göra? Den här videon ger ett alternativ, dansa till 24K och låt dig själv svänga i cool pyjamas och bling bling! Jag måste bara först skaffa mig de coola kläderna för att få en fullständig morning funky look!

 

 

Nu när grooven är uppe i skyarna så kan man pigga upp morgonen med att lyssna på den här saxofonbiten som är en härlig kombination av härlig saxofon och medryckande bakgrundsrytmer. 

 

John Legend är tidigare känd för hitlåten "All of Me" och han är nu tillbaka med "Love Me Now".

 

Här kommer också en ny låt av Lady Gaga! Inte min morgonjam, men hon är en skicklig artist! Mera om hennes verk och tolkningar i ett senare inlägg.

 

Trots att videon är svart och vit har man lust att resa till den här vackra platsen! 

 

Nu ska jag fortsätta mållöst söderut för Halloweenfirandet. Se upp för clowner! 

 

A presto

28.10.2016 kl. 19:03

Feeling Good

Ett annat veckoslut är snart slut och nu blickar jag framåt till nästa vecka. Under helgen funderade jag lite på att tillsätta nya låtar till min repertoar och hittade den här låten bland mina nothögar. "Feeling Good" ger mig bra vibbar och jag vill gärna sprida goda vibbar till alla andra på ratata! Det har skett så mycket på sistone att man inte har riktigt hunnit med allting som man skulle vilja hinna med. 

 

 

A video posted by Amira Mountassir (@amira_lavonne) on

 

Kom ihåg att rösta på årets bloggare! ;)

 

Bisous

 

 

 

 

23.10.2016 kl. 13:25

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!