Musik inför Bloggalan

Det är spännande för nu kan man rösta på sin favoritbloggare! I år är temat svart/vitt. Får se vad man hittar i skåpet. Lyckligtvis har jag inget uppträdande så det ser ut som att nosen riktar sig mot galan!

Nu är det dags att mysa den här kvällen med lite musik som passar temat svart/vitt!

 

Det är andra gången som jag träffar bloggare på tåget av en slump, inte vilka bloggare som helst utan finlandssvenska bloggare. Vad är sannolikheten? Jag fick höra om galan bl.a. av en glad bloggare, Daniella från Vasatrakten. 

 

 

 

A presto

17.10.2016 kl. 22:42

Höstlistan

Tack för alla som deltog i lördags! Det var en mysig kväll och härligt att få spela till en så glad och härlig publik! Nu tänker jag fira hösten med ratatas höstlista.

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.

- Åbo i september! <3

Beskriv din kommande höst i tre ord.

- Färgrik, händelserik och spännande höst 


Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?

- Min resa till Wien och Marocko


Vad är det bästa/sämsta med hösten?

- Regn, slask och mörker.


Hur höstmyser du?

- Tänder ljus, sätter en mysig film på och äter förstås något gott mums!


Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?

- Inga böcker  i tankarna för tillfället..


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?

- Gå till ett mysigt café, t.ex. Espresso House i Kampen. Stället är jättemysigt trots att det är en kedja.

I Kokkola måste man prova Nannes NamNam som har även kvällsöppet på lördagar! 


Hur ser din höstoutfit ut?

- En stor tröja och ett par sköna sockor.


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?

- Jo, mycket inspiration för att börja med det nya projektet! (hemligt!) :D


Vad har du på TO-DO listan just nu?

- Fixa inredningen i lägenheten. 


Några tips på hur man botar höstdeppigheten?

- Man kan försöka se det från ett positivare perspektiv. När det blir höst och mörkt så har man all orsak att tillbringa det mesta av sin tid med "Netflix och chill" utan skam :D då kan man kolla igenom alla de serier så man inte hann se på sommaren och njuta av diverse läckerheter. Det bästa är att mumsa på god choklad medan man kollar på en mysig film.


Bästa musiken för regniga dagar?

- Soulmusik med grooviga och funkiga inslag.

Den här låten har fastnat i mitt huvud och får mig också på gott humör.


Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?

- Bekanta mig med ett nytt språk och sedan skulle det vara intressant att hinna lära mig en ny låt :)


Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?

- The Illusionist, en bra historia med ett överraskande slut!


Vilka bloggar frossar du i för tillfället?

- För tillfället har jag inte tid att läsa bloggar desto mer, men brukar alltid kolla på Finlandssvenska bloggarnas Facebook-sida och kikar in snabbt vad som finns :)


Topp tre favoritdrycker i höst?

- Grönt te, varm choklad och vad som helst annat som håller mig varm!


Vad är den höstigaste maträtten?

- Paprikalinssoppa med varma ostsmörgåsar.


Var hänger du helst under helgen?

- Hemma vid pianot eller myser tillsammans med nära och kära.


Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?

- Nej, inte för tillfället.


Hur förbereder du dig för vintern?

- Vet inte, låt vintern komma!

 

A presto

07.10.2016 kl. 17:50

Höstigt inför spelning

Medan jag förbereder min hemsida tillsammans med BAMM! och Voga Styling funderar jag på min spelning inför lördagen. Det blir nog spännande och ser framemot den goda maten i Polaris. Hemsidan som kommer inom kort kommer att representera min officiella verksamhet inom musiken och man kan följa med på sociala medier eller kika in på sidan vad som gäller. Adressen kommer när den är klar! Här kommer några bilder som teasers ;)

 

Bilderna är tagna i höstiga Vasa!

 

Förhoppningsvis bandar jag in något även med gitarr, här nedan kommer klassikern Moon River. Den passar min höstkänsla :)

 

Bisous

28.09.2016 kl. 18:10

White Lies

Min kusins band Green Light District har släppt ut en ny låt som heter White Lies. Kolla!

 

A presto

26.09.2016 kl. 23:11

Gypsy Devils

Bläddrade slumpmässigt genom Savoy teaterns broschyr och hittade någonting som jag definitivt måste se! Carmen är en känd opera och denna skulle tolkas av den slovakiska orkestern Gypsy Devils. Första intrycket var att det skulle vara en opera, men med jazz, flamenco och annan etnisk tolkning av den kända operan.

 

 

De hade bara två föreställningar så jag skaffade biljetterna så fort som möjligt. Till min överraskning, var det ingen opera utan musik inspirerat av operan Carmen som spelades av orkestern Gypsy Devils. Dansarna tolkade orkesterns spelande på ett mycket fint sätt och de speglade även lite Carmens berättelse. Det fanns mycket flamencoinspirerad dans, men även dansstilen varierade mycket, vilket gjorde hela föreställningen mer underhållande. Det enda som man skulle ha kunnat förbättra var dansarnas klädsel, det kändes lite som om de var underklädda. Det är helt förståeligt att det ska vara bekvämt att dansa, men man skulle ha kunnat piffa upp lite grann. Orkestern däremot var riktigt snygg.

Musikmässigt var jag väldigt imponerad och skulle gärna vilja se dem på nytt. De spelade så skickligt tillsammans och deras solon var hisnande. Man ser fingrarna flyga över instrumentens strängar och man skulle även kunna föreställa sig hur det ryker under fingarna.

Det finns inte riktigt någon bra video på YouTube som visar Carmen, men nedan visas en video med relativt god kvalité.

 

 

Sedan fick man höra otroliga solon som är liknande som i filmen nedan, men kortare.

 

Ser verkligen framemot fler föreställningar av den här orkestern! 

A presto

19.09.2016 kl. 17:50

Myssöndag

 

Det har varit en spännande dag idag! Utvecklar tillsammans med BAMM! och Voga Styling min nya webbsida! Det kommer att bli min nya kanal där man kan boka mig för evenemang som bröllop, fester m.m. Idag tog vi fin fina bilder och ser framemot att lägga upp dem hit på bloggen!

Fortsätter söndagen med lite mysmusik. Börjar nu med lite Paloma Faith som är en brittisk sångerska med en fin känslosam röst.


 

 

Bisous

18.09.2016 kl. 21:34

Music Café Polaris 1.10

Nästa evenemang på kommande! Kom på en trevlig middag och njut av musik och gott sällskap!

 

 

Välkomna!

15.09.2016 kl. 20:42

Musalista

Efter ett intensivt maratonlopp i Tallinn är jag nu tillbaka i Tärjärlandet! Nu på lilla lördan är det bra med lite musik så här är veckans musiklista.

1. Rag'n'Bone Man med en cool röst!

 

2. Låt oss gå till Panama

 

3. The Rugged Man

 

4. Lite rhythm och blues

 

5. Kizomba

 

6. Det brinner i bröstet på Danny

 

A presto

14.09.2016 kl. 18:49

Maghreb

Tänk att 6 kg övervikt kan kosta 96 €?? Det fick jag höra på flygfältet i Wien. Jag blev skrämd och tänkte att det är nu bara att betala den hemska summan. Tänkte på alla fina saker jag skulle kunna göra eller köpa med de pengarna när jag gav mitt Visa-kort. Såg pengarna flyga iväg framför näsan på mig. Jag gav mitt kort väldigt långsamt. Jag väntade en stund och en stund till och tänkte att varför det tar så länge. Sedan fick jag plötsligt tillbaka kortet och kvittot.

Jaha, det här var lite oväntat. Blev ännu oroligare, för jag hade inte skrivit in min kod och tänkte att hur är det möjligt att betala utan min kod. Kvinnan bakom disken sade vänligt att systemet hade kraschat så att det inte gick att betala och hon let mig gå utan att betala. Jag tänkte att hur kan jag ha en sådan tur?! Jag undvek 96 € betalning! Flyget till Casablanca var långt och tröttsamt, men när jag äntligen var framme så var det så skönt att få sova!

Marocko har alltid varit nära mitt hjärta, men inte så nära innan jag åkte dit på utbyte. Jag har varit vilt förälskad i landet sedan utbytet och måste komma dit så ofta jag kan. Det är ett vackert land med varierande platser, alltfrån strand och öken till snötäckta bergstrakter. Den här gången satsade jag på stranddelen när det var så varmt i slutet av augusti.

En låt jag minns från mitt utbyte var en stor hit i Marocko och spelades i alla radiokanaler. En indisk låt som heter "Jugni Ji" och melodin fastnar lätt i huvudet. Det värsta var att en av mina utbytesvänner sade att det lät som om hon sjöng "Chicken and cheese", vilket gjorde hela låten ännu skojigare. 

 

 

Det finns härliga ställen i Marocko, jag besökte de mindre kända städerna Bouznika och Skhirat som ligger mellan Casablanca och Rabat. Det bästa är nog möjligheten att göra utomhussporter som t.ex. surfing. Marocko är ett känt surfställe, rekommenderar varmt att börja här! 

 

 

Det var kul att träffa vänner som man inte sett på länge! I Casablanca fick jag uppleva Twin Tower som är ett stort lyxigt hotell med en bar på översta våningen. Därifrån kunde man se över hela staden. Det var otroligt coolt att se över staden när det blev mörkt och i bakgrunden spelades varierande musik från 80-tals Sade-aktig musik till lugnare deep house. Det kändes som om jag skulle ha varit mitt i en 80-tals film.

 

 

Casablanca är en enorm stad, inte en av mina favoriter, men min vän visade den finare och trevligare sidan av staden. Vid spårvagnshållplatsen spelade en gatumusiker lite indiemusik.

 

 

Rabat är Marockos huvudstad och den ligger också precis vid kusten. Det var kul att gå på snäckjakt när det fanns så mycket att samla. Många olika färger och former!

 

 

 

Sedan kan man också gå på sightseeing i de finare områden i Rabat där de har Marockos bank och andra företag. I det här området finns många kaféer och restauranger där man kan äta lite lunch.

 

 

Ett måste är att prova färsk grillad fisk i Mohammedia! Mohammedia är en vakcer stad nära Casablanca och min vän förde mig till ett superställe med den bästa fisken! Jag har aldrig i mitt liv ätit så goda sardiner och det kostade bara 15 dirham (under 2 €)! Själva stället är inte fancyt, men otroligt bra mat.

 

 

Till sist var jag till den historiska staden Meknes. Där finns många historiska byggnader som ser fantastiska ut, rakt ur en Aladdin film.  Olika konstnärer säljer sina tavlor och galleriet var fyllt med härliga målningar.  Blev alldeles förtjust i en tavla och fick även träffa konstnären Baddou.

 

 

Det finns ett intressant museum vid torget där man kan se hur man levde förr i tiden. Jag hittade ändå något intressantare, ett bananträd! :D

 

 

Jag saknar redan det här landet, men åker dit så snart som möjligt! Här nedan en marockansk låt "Mal Habibi malou" från utbytestiden. "Mal Habibi malou" betyder "vad är fel med min kära?"

 

 

Bisous

 

07.09.2016 kl. 18:00

La vie à la Wien

Med tunga väskor och ett bultande huvudvärk tog jag mig fram till hostellet i Wien. Det tog en tid att hitta rätt när man går åt det motsatta hållet i tron på att man går åt rätt håll.

Första dagen var en aning tung när allting var stängt p.g.a. en helgdag. Det betydde att man inte kunde hitta ett endaste apotek som skulle kunna vara öppet.. När jag frågade från receptionen ifall de skulle ha huvudvärkstabletter så svarade snabbt "nej, vi får inte ge något sådant". Jag frågade ju inte efter marijuana eller något? Vill bara ha lite paracetamol eller ibuprofen. Ska det vara så svårt? :D

Oberoende lättade värken när jag vandrade i den tjusiga staden ( i hopp om att hitta ett öppet apotek). Åt god asiatisk mat i centrum och frågade den trevliga servitören om de hade huvudvärkstabletter. De hade inte, men han rekommenderade varm chai te med lite mjölk. Den goda ten slank nermed strupen och det började kännas en aning bättre. Kanske det är placeboeffekten.

Nästa morgon var hela världen mycket ljusare i mina ögon när jag äntligen fick det jag behövde. Åkte runt staden och såg fina ställen och hela staden är alldeles mäktig och härlig! Det slog mig med en riktig wow effekt. Jag var särskilt förtjust i parkerna och de gamla byggnaderna i staden.

 

Här är Schönbrunn, ett riktigt palats!

 

Palmhuset i Schönbrunn.

 

När man har besökt de olika ställen så känns det här som en av de mest romantiska städerna, kanske t.o.m. mer än Paris? Istället för Edith Piaf spelar Mozart i bakgrunden. Något jag såg mycket framemot var att få uppleva en konsert i Golden Hall i Musikverein. Det är en historisk byggnad som är känd för sin akustik och de årliga nyårskonserten. Balettdelen brukar de filma i Schönbrunns fina korridorer.

 

 

Orkestern var klädda liksom Mozart och spelade hans mest kända stycken. En sådan stämning!

 

 

Varför jag egentligen kom till Wien berodde inte endast på staden, utan min kära vän som jag inte har sett på nästan två hela år! Det var härligt att få se henne, men sedan har man också fått träffa nya människor som fått mig att se saker på ett annorlunda sätt. Det är alltid intressant!

Det som också är alldeles härligt i Wien är mångsidigheten. Alla deras typiska läckerheter har kommit annanstansifrån. Ifall jag minns rätt så är Schnitzel en wiensk version av en italiensk rätt, säkert från Milano trakten. Jag vet inte om denna rätt finns kvar, högst troligen men säkert i en annan form.

 

 

Sachercaféet ligger precis bakom Operan i Karlsplatz. Ett ställe man måste uppleva. Det är ett väldigt populärt ställe där man får köa för att komma in. Servitörerna är fint klädda och de verkar ha ständig brådska.

Här får man smaka av den originala sachertårtan och en typisk kaffevariant som vi i Finland kallar latte är "melange" i Wien. Det kommer från franskans "melanger", d.v.s. att blanda. Melange-kaffe är en blandning av kaffe och mjölk, men kaffet smakar en aning starkare än den latte jag är van vid i Finland. Koppen är också mycket mindre.

Det finns så mycket att berätta om Wien, men det bästa är att få uppleva den fina staden själv!

 

 

Gatumusiker vid gågatan.

 

Auf wiedersehen

02.09.2016 kl. 19:26

Mjuklandning

Det har varit en liten paus här med bloggandet för jag har inte haft möjligheten att uppdatera någonting nytt när jag har varit på resande fot i två veckor. Det kommer två inlägg eller kanske fler om min resa i både Wien och Marocko. Det var en härlig resa, men resan tillbaka var väldigt tröttsam med en lång väntetid.

I väntan på nästa inlägg så får ni höra en skicklig gitarrist som spelar på ett vackert stycke som får mig att koppla av och bara dyka in i en helt annan värld.

 

 

Under veckan kommer nya inlägg om resan så stay tuuuuned :)

Besos

30.08.2016 kl. 21:04

Fantastisk musik från en söndrig gitarr?

Tom Ward är en skicklig gatuartist och gitarrist som har varit med i Australia Got Talent-tävlingen. Han har fått ett smeknamn av en orsak. Han kallas för "The Broken Guitar Street Performer" p.g.a. den söndriga gitarren som egentligen inte är så söndrig. Den skräddarsydda gitarren ser söndrig ut men är allt annat än det! Gitarren klingar vackert och ser riktigt cool ut!

I filmsnutten nedan spelar han ett stycke med en blandning av olika musikstilar. Första tanken som kom när han började spela var spansk musik, men sedan verkade det som om han samtidigt kombinerar andra instrument till gitarren som bas och harpa. Men .. det är allt i samma instrument! 

Njut!

 

 

A presto

03.08.2016 kl. 20:50

Sommarvind

Ekenäs, sommarvind blåser mot min kind.. Minns inte när jag senast har varit i Ekenäs. Hela staden är nostalgisk, en typisk sommarstad med folk från närliggande byar och städer. Åtminstone kom vi från Bromarv hållet där vi har vårt sommarställe. 

Det första jag tänker på när jag anländer till stugan är den härliga tystnaden. Det enda man hör är fåglar och kanske lite annat. Tyvärr finns myggorna alltid med vad man än gör..

 

 

Tystnaden försvinner fort och huset fylls istället med musik. Jag började på sätt och vis pianospelandet här i denna sal när jag var liten. Den gamla flygeln har flyttats till hyvydbyggnaden, men tack och lov fanns det ett annat piano man kunde spela på :)

 

 

Jag hade den här sången spelandes i mitt huvud hela helgen så tänkte dela med er den vackra visan om Ekenäs.

 

 

Kantarellhimmel! Stötte på läckra kantareller på vägen till morgondoppet.

 

Upptäckte under helgen den här grymma ukelelorkestern!

 

Besos

31.07.2016 kl. 22:55

Skratt är en omedelbar semester

En kort sammanfattning om den här veckan. Det har varit Jakobs Dagar, Kokkola Cup, Europeiska marknaden i Kokkola och who knows what! 

I tisdags lyssnade jag på fin körsång i Skolparken. Det var en fin upplevelse när man fick höra kören avsluta euforiskt med "Joyful Joyful". Påminde om den som spelades i Sister Act 2-filmen.

 

 

Resten av veckan har tillbringats på stranden med nära och kära, bl.a. min bror Antar från Helsingfors! Här är vi i Kokkola på den europeiska marknaden!

 

 

Nu fick man äntligen se stranden i Kalajoki under en soligare dag! När man har gott sällskap och ser glada människor känns det som om man skulle ha semester trots att man inte har det. Ett gott skratt får allting att kännas bättre!

 

 

Här är sådant som spelas på stranden -> semester mode på!

 

 

Besos

24.07.2016 kl. 22:14

Sommarfiilis med finsk musik

Jag har varit lite ute och cyklat i sommar och vet inte riktigt vad som är pop i sommar när det gäller finsk musik. Tänkte därför leta efter sommarens populära låtar (t.ex. enligt Spotify) eller annat trevligt!

1. Sommarbeatz

 

2. Tydligen gillar Elton John att chilla med den här låten!

 

3. Aurora

 

4. En ny låt av Anna Abreu.

 

5. Känner inte till Lucas från tidigare. Måste väl vara en relativt ny artist? Får vi ihop ett pojkbänd med Robin, Isaac Elliot m.m.? 2Direction!

 

Finns det andra sommarlåtar som borde nämnas? Kommentera i det här inlägget!

Nu ut till Jakobstad på Jeppisdagar! De som är fotbollsintresserade kan också kolla på Kokkola Cup ^^ 

A presto

 

21.07.2016 kl. 22:35

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!