Fransk musiklista

Bästa sättet att studera det franska språket är att lyssna på musik och försöka sjunga med.. Om man inte kan orden så blir det bara grötigt..

 

 

Var är glädjen?

 

Mi amor por favor mi amor..

 

En fransk klassiker av Charles Aznavour

 

På min väg- Sur ma route

 

En färsk låt av Maitre Gims

 

Bisous

 

17.07.2016 kl. 23:07

Mera bilder från Tärjär Daga

Stämningsfullt i TUF tillsammans med tärjärbor!

 

VILJA kören sjunger också i Kaustby festivalen!

 

Fortsätter med lite sommarmusik!

Och lite Gyllene Tider skadar ingen..

 

Myggbett som svider, gyllene tider

12.07.2016 kl. 22:26

Tärjär Daga mä härligt foltsi

Än en gång kryllar det med glada tärjärbor i byn! Det är förstås av en orsak! Tärjär Daga lockar hela byn att samlas och njuta av varandras sällskap i samband med musik och annat program. I år var det lite speciellt för det har aldrig tidigare varit en bungeetrampolin i Tärjär Daga. Man får nog köa länge när det finns många ivriga barn i kön. Jag stod förstås först i kön och ville så gärna hoppa till månen men det gick inte riktigt så högt. Kanske man är lite för tung för att flyga.  

Här börjar folk lockas till TUF-huset. Trots att vädret var fint igår så har det regnat hela veckan och gräsmattan var för våt att hålla någonting vid Hembygdsgården. Det blev lika bra i TUF, men det finns alltid något speciellt med att vara ute på Tärjär Daga!

 

 

Handelsmarknaden hölls inomhus och som vanligt hittar man alltid någonting man gillar. Det fanns allt från stickade sockor till honung och vackra kärl. Jag är speciellt förtjust i hantverk! Tänk att det finns en keramikaffär i Terjärv! Monika Store ordnar keramikkurser och säljer även sina egna verk. På bilden nedan presenterar Anders och Monica Ceramic Stores fina verk. 

 

 

Det har också varit kul att få träffa Vasaborna Marina och Stina på Tärjär Daga! De säljer vackra smycken från Stina's Pearls och fina kläder från Inne Linne. Alla smycken är handgjorda och unika! Jag har själv ett par örhängen från i fjol och nu ett vackert halsband som passar med mina favoritplagg.

 

 

Jag vill tacka alla på Tärjär Daga som har varit en så härlig publik! Det är alltid härligt att spela åt er. Nu har det blivit en liten tradition! Två gånger är mer än en gång så då måste det väl vara en tradition? Kören VILJA och duon Dennis och Daniela bidrog också till Tärjär Dagens musik. 

Efter Tärjär Daga fick jag uppleva ett av de härligaste bröllopen! Det har varit en ära att få uppträda på en sådan här dag som betyder så mycket för brudparet. Det är alltid någonting speciellt med bröllop. En början på någonting nytt. Önskar det bästa till mina kära kollegor.

"True love is the joy of life" - John Clarke

 

 

Vackra vyer från Elba i Kokkola! Alldeles vindstilla och vackert. 

 

Med somriga och prickiga ben återvänder jag till min lilla dvala i Terjärv <3

Bisous

10.07.2016 kl. 14:28

På stranden i regnet

Mina goda vänner från Helsingfors var på besök här i Terjärv. Trots det regniga vädret åkte vi till Kalajoki för att äta god fisk och för att se den vackra stranden!

Här är Lohilaakso med mycket god fisk. De som vill ha riktigt färsk fisk kan fiska själv och röka den på plats. Ett mysigt ställe måste man säga! 

 

 

Portionerna såg en aning små ut när vi fick maten, men de var mycket mättande. Mer behövde man inte :)

 

 

Inget kan hindra mig från att gå till stranden! Inget dåligt väder, bara dåliga kläder ;) Blåsigt var det, men mycket fint! Jag måste erkänna att jag har aldrig varit här tidigare, vilket är synd för att det är så fint! Sen när det blir varmt och soligt är jag bums där med filten!

 

 

Lite fredagsmusik..

Kom imorgon till Tärjä Daga och prova på bungeetrampolinen!

A presto

08.07.2016 kl. 21:25

Tärjär Daga nästa vecka!

Nu är det andra gången jag får delta i Tärjär Daga, vilket betyder att det har blivit en liten tradition! 

kl. 10 börjar handelsmarknaden där man kan köpa handgjorda föremål och mycket annat finns i dagens program.

Fr.o.m. kl. 11 börjar några uppträdanden och jag kommer att spela olika sånger för er! 

Hoppas vi ses nästa lördag i Terjärv!

 

 

A presto

02.07.2016 kl. 17:50

"Chemistry Is Like Cooking- Just DON'T Lick The Spoon"

Ett mycket avslappnande veckoslut är snart förbi. Det är så lugnt i centrum när alla har åkt till sina sommarstugor. Det var härligt att få träffa Ira-Maria! Vi är båda från Åbo Akademi och har haft många äventyr tillsammans, bl.a. i Trondheim med vår ämnesförening Kemistklubben. 

Lite picknick i Esplanaden ackompanjerat av måsar. Dem kan man bara inte undvika.. Jag håller med Ira-Maria att kemi påminner mycket om matlagning, men skillnaden är bara den att man inte kan äta det som har laborerats.. Ifall man inte har upptäckt något sötningsmedel förstås... (nej nej skämtar ät aldrig på labbet!) Det här uttrycket beskriver väl tanken: "Chemistry is like cooking- Just don't lick the spoon".

Kolla Ira-Marias nya vlogg (aka. videoblogg)! Förutom kemi och sådant kan man följa med hur en teknologs vardag ser ut. Följ med hennes vardag och se vad hon sysslar med och vilka evenemang hon går på. Vi är ju en skild art så det här lönar sig att följa :D

 

 

Bisous

26.06.2016 kl. 17:18

Inför midsommaren

Min gula minion brummar stadigt längsmed de små vägarna i Tärjär för att sedan stanna vid det lilla gula radhuset. Konstigt nog så verkar sommaren vara framme. Heimsjöns bris är svalkande och livet känns inte så tungt trots allt. 

Solen hälsar glatt medan vi äter vår glass i köket och då måste man ju gå ut! Under promenaden såg vi den blomstrande byn och tänkte ta en del av det hem i form av en blombukett. Allt känns fint och soligt, precis som i Strömsö. För en gångs skull.

Vid Hembygdsgården har det kommit en ny bänk varifrån man kan njuta av den härliga Heimsjöutsikten. Jag vet inte hur många bilder jag har tagit, men säkert många och från tusentals olika vinklar. 

Naturgalen som man är så känns det här som ett bra ställe (när det inte är minus 30 grader). Här nedan sniffar jag belåtet på pampesblommor, bilden är tagen av Elin Vidlund

 

 

Hoppas midsommaren får vara lika fin!

 

 

Bisous

23.06.2016 kl. 17:07

Sommarfiilistely

Det här inlägget kommer att vara på både finska och svenska den här gången! Nu har vi på ratata fått äran av att intervjua Eveliina Jaatinen! Vi träffades i somriga Åbo när folk dansade runt till salsamusik och vi har sedan dess varit goda vänner.

Nyt La Dolce Musica-blogissa haastatellaan Eveliina Jaatista! Tapasimme salsaillen Turun kesäillassa. Siitä lähtien olemme olleet hyviä salsera-ystäviä! 

 

 

1. Millainen on musiikkitaustasi? Vad har du för musikalisk bakgrund?

 • Mun ja musiikin yhteiselo lähtee liikkeelle heti elämän alusta. Aloin laulaa ennen kuin opin puhumaan. Oon ollut muskarissa, käynyt musiikkiopiston, opiskellut musiikkia yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa.
 • Musik har varit med från början och jag började sjunga före jag kunde tala. Jag har varit med i musiklekskola som liten och studerat musik vid musikinstitutet, på universitet och i yrkeshögskola.

2. Onko lähitulevaisuudessa keikkoja? Kommer det nya spelningar inom den närmaste framtiden?

 • On, koska se on mulle elämäntapa. Huomaan et keikkarintamalla tarvitsen jatkuvasti uusia elämyksiä, jotta pysyn hereillä ja luovana. Kesän lomailen enkä tee keikkaa, paitsi että aion mennä ystävien kanssa katusoittamaan. Se on kesäperinne. Syksyllä on taas mukava jatkaa latautuneena keikkailua uusilla haasteilla.
 • Ja, för det är min livsstil. Jag har märkt att jag behöver ständigt nya upplevelser på spelningsfronten så att jag håller mig kreativ och vaken. Sommaren är ledig utan gigs, förutom att jag kommer att gatumusicera med mina vänner. På hösten är det trevligt att fortsätta spela med nya krafter och möta nya utmaningar.

3. Kenen kanssa tekisit dueton jos saisit sellaisen mahdollisuuden? Med vem skulle du vilja göra en duett med?

4. Onko sinulla suosikki musiikkityyli? Vilken genre föredrar du?

 • Ei oo yhtä. Rakastan poppia, mustaa musaa, jazzia, lattareita, vanhoja iskelmiä ja evergreenejä ja argentiinalaista tangoa.
 • Det finns inte bara en favorit. Jag älskar pop, funk, soul, RnB, jazz, latinska rytmer, gammal "iskelmä" och evergreens samt argentinsk tango. 

5. Onko sinulla jo suosikkikesäbiisi? Har du redan en favorit sommarlåt?

 • Tämän kesän uusista hiteistä ei oo löytynyt vielä suosikkia. Ihana kesästä kertova tunnelmabiisi on Ankin Niin aikaisin.
 • Ingen favorit sommarlåt har dykt upp ännu. Ankis "Niin aikaisin" är en stämningsfull sång om en härlig sommar.

 

De som är nyfikna på att se Eveliina live kan kolla hennes Facebooksida för fler uppdateringar! Tack Eveliina!

Lisää päivityksiä Eveliinan keikoista löytyy hänen Facebook sivusta! Kiitos Eveliina!

 

A presto

21.06.2016 kl. 15:11

Maame Joses

Det var länge sedan, ca fem år sedan när jag var med min vän Ella och interraila runtom i Europa. Jag kommer ihåg när vi anlände till Barcelona och skulle hitta vårt hostell, men hade svårt att hitta fram. Vi hade adressen, men sedan när vi trodde att vi var framme fick vi veta att det var ett mentalt sjukhus. Ja, nej dit hör vi inte, väl? Det visade sig vara en annan gata som hade nästa samma namn som den adressen vi letade efter. Till exempel när man har granstigen eller granvägen. De är skilda gator men det går lätt att blanda ihop dem..

Hur som helst vi hittade fram till det rätta hostellet. Det är alltid trevligt på hosteller för man träffar en massa olika människor. En av dem var bl.a. Maame Joses. Den nederländska musikern Maame reste runt vid det skedet och vi hade det mycket trevligt när vi sågs på hostellet. 

Maame har varit med på The Voice of Netherlands och klarade sig bra i tävlingen. Hon har en bra cover på "Can't Feel My Face" som jag vill dela med mig med er. 

 

 

Vi har inte setts sen dess, men håller fortfarande kontakten. Sånt är livet. Det är kul att följa med hennes musik. Man vet aldrig hurdana människor man träffar på vägen. Det är fascinerande!

 

A presto

 

19.06.2016 kl. 21:54

Telefonmöte i teori vs. verklighet

Den här videon beskriver på ett så bra sätt hur det egentligen går till när man försöker hålla ett telefonmöte med flera personer.

 

 

Connection lost, try again

17.06.2016 kl. 18:25

Ratatas musiklista

Nämn dina favoritlåtar/artister från olika årtionden.

 • Tycker om flera olika artister men här är några från varje årtionde. 60-talet: Marvin Gaye, 70-talet:Queen, 80-talet: Michael Jackson, 90-talet: Tupac, 00-talet: Alicia Keys, 10-talet: Bruno Mars

Vilket är ditt favoritårtionde inom musik?

 • Svår fråga.. Det varierar, men många bra låtar kommer från 80-talet! T.ex. "Just the Two of Us" av Bill Withers tillsammans med saxofonisten Grover Washington Jr.

 

 

Vilken musik/musiker är din nyaste upptäckt?

 • Albansk musik. Det är intressant att lyssna på vissa låtar som har inflytande av andra kulturer, t.ex. arabiskt eller grekiskt.

Vilka album kommer du lyssna på i sommar?

 • Hmm.. lyssnar aldrig på specifika album, mest på olika låtar. Kanske i sommar provar jag på att lyssna igenom Adeles nya skiva.

Favoritpowerlåtar?

 • Här kommer min favorit Rocky-powerlåt som hjälpt mig igenom flera maratonlopp!

 

 

Har du några guilty pleasures inom musik?

 • "Love On Top"- Beyoncé, har aldrig sjungit så falskt i mitt liv.

Favorit ESC-låtar från de tre senaste åren?

 • Missade två år så det blir endast årets låtar här. Tyvärr ingen favorit för i år.

Vilket land kommer majoriteten av musiken du lyssnar på ifrån?

 • USA

Låtar/artister du gillat hela ditt liv.

 • Michael Jackson, Mariah Carey, Whitney Houston, Destiny's Child (idag Beyoncé kvar), Celine Dion 

Låtar/artister du älskade i högstadiet men inte längre.

 • Roxette var en av mina favoriter i högstadiet. "Listen to Your Heart" var också en av mina favoritlåtar.

Låtar/artister du gillar nu som du ogillat tidigare.

 • Jag gillade inte så mycket Gipsy Kings när jag var liten, men nu så dansar fötterna i takt med gitarrmusiken! Sen finns det också många låtar som jag har ogillat, men gillat dem senare när man har låtit låten mogna som t.ex. "Chandelier" av Sia.

 

 

​Bästa partylåtarna?

 • Det känns som sommaren är här när jag lyssnar på den här! Sias "Cheap Thrills" är också jättebra!

 

 

Vad är viktigare, melodi eller lyrik?

 • Det är svårt att säga för en låt har tre viktiga element: melodi, arrangemang och lyrik. Ifall någon av dessa delar inte är tillräckligt bra så faller hela låten. Om melodin är fångande, men sedan om texten är alltför ytlig eller enkel så blir låten ändå tråkig. Kombinationen är det viktigaste. Det här gäller inte för instrumentalisk musik där det inte finns lyrik, men stycken med låttext är texten också viktig. Jag brukar själv fästa mig vid melodin och sedan vid texten. Om man inte hör vad sångaren sjunger blir jag irriterad för då kan man inte uppleva sången helt och hållet.

Vilken artist sjunger din favoritlyrik?

 • Gillar lyriken hos flera artister, bl.a. Sting i "Englishman in New York"

Vilken musik kan du absolut inte lyssna på?

 • Tyvärr är en av dem finsk popmusik. Det finns dock undantag!

Om du bara fick lyssna på 5 artister för resten av ditt liv, vilka skulle dessa vara?

 • Svårt när man inte lyssnar ensidigt på någon artist utan på flera olika låtar av diverse artister. I det här fallet skulle det definitivt vara Michael Jackson, för han har flera album med varierande låtar! Hans musik har jag ändå på sätt och vis lyssnat på hela mitt liv. Låtar som jag lyssnar på varierar med åldern.  Andra artister på listan är lite av olika genre, men de måste ha tillräckligt med många album så att man orkar lyssna resten av livet: Stevie Wonder,  Amr Diab, Armik och Mariah Carey.

 

12.06.2016 kl. 12:34

Isn't he lovely?

Finns det något härligare än ett nyfött barn? Mitt hjärta är fyllt av bomull och är glad att den lilla snubben mår bra. Isn't he lovely made from love? <3

Tänk att ett nyfött barn har ett helt liv framför sig. Någonting man inser när man själv är lite äldre ^^

 

Bisous

09.06.2016 kl. 21:24

"The Greatest"

Muhammad Ali är en av de mest inspirerande personer i historien. Tyvärr har han lämnat oss, men spåren av honom kommer alltid att finnas kvar. Han var en riktig kämpe som inte gav upp och fötrjänar sitt smeknamn "The Greatest". 

Enligt Ali har vi alla en möjlighet att göra något betydelsefullt:

“If they can make penicillin out of moldy bread, they can sure make something out of you.”

 

 

“Champions aren’t made in gyms. Champions are made from something they have deep inside them – a desire, a dream, a vision. They have to have the skill, and the will. But the will must be stronger than the skill.”

 

 

RIP

05.06.2016 kl. 20:00

Sail Into Tomorrow

Sail into tomorrow cover av min mor. En av de sånger jag har lyssnat på när jag tittar på den vackra hemsjön i Tärjär.

 

 

En bild av heimsjön på hösten, tagen av Anne-Maj Widjeskog.

 

Bisous

 

30.05.2016 kl. 22:04

Alicia & Andra

Fullt i mitt procrastination-projekt lyssnade jag på Andra Day och Alicia Keys. Alicia har kommit ut med nyare låtar och har även en annorlunda stil. Gillar den naturliga och lite bohemiska stilen hon kör med och den stiliga duken. Det påminner även om Andra Day som har en härlig stil, en liten blandning av både retro och modern stil. Svårt att beskriva, men fin är den! :D

Andra Days cover av "Mamma Knows Best" är häftig!

 

Alicia Keys nya låt "In Common"

 

A presto

26.05.2016 kl. 19:18

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!