Köpis maraton!

Jag hade förväntat mig regn och mulet väder, men det visade sig bli raka motsatsen. Det var härligt sommarväder, riktigt "hellepäivä"! Det är inte det bästa löpvädret och det märktes klart under loppet..

Hettan har en stor inverkan på prestationen, vilket syntes väl när man såg att folk hade svimmat och blivit bortburna till första hjälpen. Tack och lov behövde jag inte uppleva sådant! Jag har aldrig druckit så mycket vätska under ett lopp som jag gjorde här, allt bara slank in. Jag utnyttjade allt jag kunde, slävade i mig banan och apelsin i varje punkt :D

Trots hettan måste jag säga att det här är det bästa loppet jag har upplevt! Otroligt fint arrangerat, power zoner med musik och live uppträdanden av olika stilar. Publiken var uppmuntrande hela vägen och stämningen var riktigt positiv!

Försökte ta bilder medan jag löpte och märkte senare att de inte blev så dåliga som jag hade trott :D

 

 

 

 

Det var så skönt att komma i mål! Pågens kanelbullar har aldrig smakat så bra som efter loppet. Det som var ännu bättre var maten som man fick i Streetfood Copenhagen på holmen nära Operan och Christiania. Det var nog ett bra ställe efter loppet!

Här är pulled duck burgare!

 

Jag gillade den avslappnade stämningen här och det var väldigt mycket folk, man fick nog leta efter en sittplats en god stund!

 

 

Helgen var sist och slutligen väldigt lyckad! Köpenhamn har fått sitt utrymme i mitt hjärta <3 (cheesy jag vet)

 

Bisous

24.05.2016 kl. 20:16

Konsert i Köpenhamn

Det har hänt så mycket under helgen så det kommer två inlägg om Köpenhamn. Köpenhamn är nog en av de mysigaste och finaste städerna jag har besökt. De söta färgglada byggnaderna är uppiggande och det vackra vädret svepte över staden! 

Det var "Lithuanian Days in Denmark" i VerdensKulturCentret. Evenemanget hade workshops och sedan fanns det konsertdagen där olika artister spelade under dagens lopp, t.ex. Viktoria Renpenning från Berlin. 

 

 

 

Sedan var det dags att hämta våra nummer och T-skjortor! D-day nästa dag! TIllsammans med mina italienska vänner Marta och Francesca sprang vi maratonloppet tillsammans!

 

 

Mera om loppet i nästa inlägg!

23.05.2016 kl. 21:10

Nästa keikka i Köpenhamn!

Det är en lång historia bakom hur det blev så här, men så blev det. Hade inte väntat mig att jag skulle båda löpa maraton och uppträda i Köpenhamn under samma helg!

Det är Street Musician's Day in Denmark evenemang som är en del av en liten kulturfestival i Köpenhamn. Ser verkligen framemot det här! 

 

 

A presto

19.05.2016 kl. 19:20

#runningmanchallenge

Vad är running man challenge? Tydligen en dans som två tonårspojkar har kommit på och sedan blivit känd p.g.a. ett korgbollslag i Maryland. Hur kan det plötsligt bli så populärt? :D

 

 

Ellen intervjuar killarna:

 

 

Egentligen blev jag nyfiken på låten för jag gillar RnB och soul

 

 

Let's do it!

#runningmanchallenge

17.05.2016 kl. 17:39

Hektisk reaktion efter ESC

Man har märkt att många har låtit tangenterna ryka när det diskuteras hett på nätet om Ukrainas vinst i Eurovisionen. Ukrainas låt anklagas för att vara alltför politisk, men hela Eurovisionen har alltid varit delvis om politik (fast det inte är direkt politiskt). Länderna röstar sällan endast på basis av låten. Själv tycker jag att Ukrainas låt är fin och känslosam, men om den passar in i Eurovisionen vet jag inte.

 

 

Australiens bidrag tänkte nästan vinna, men det som avgjorde var publikens röster som gav Ukrainas sin seger. Dami Im från Australien har en jättefin sångröst! Låten tycker jag är helt ok, men den sjönk inte in hos mig. Det var intressant att jämföra Davids poängsättning med den verkliga. Väldigt nära blev det!

 

 

Jag gillade det nya sättet de presenterade poängen. Det blev mycket mer spännande! Hade ingen aning att publikens röster kunde ha så stor inverkan. T.ex. Polen hade fått endast sju poäng av domarna, men av publiken fick killen tillräckligt med poäng för att komma upp till top tio. 

Ryssland hade ett imponerande scenframträdande, liksom Azerbajdzjan. Alla hade nog så mycket lampor och mycket på gång på scenen att man skulle önska sig något lite enklare på scenen. Musiken "försvinner" i och med att det händer så mycket på scenen. 

Det var ändå kul att följa med i år efter en två års paus. Min mor blev andra när hon var 19 år gammal i UMK efter Katri Helenas bidrag 1979. Det skulle vara intressant att se hur det skulle ha gått i Eurovisionen om hon skulle ha haft chansen. Här är en gammal video från uttagningen. Ni kan se min mors låt från och med 16:40 minuter.

 

 

Nästa år blir det ESC i Ukraina!

15.05.2016 kl. 14:23

Boom Eurovision!

Synd att Sandjha inte kom vidare till finalen. Ikväll blir det dags för final och ser framemot att kolla vem som vinner! Jag har inte varit så duktig med att följa med alla bidrag och sådant, men här kommer några av kvällens finalister!

 

1. Kan Sverige vinna i år?

 

2. Funky Belgien

 

3. Eurovisionens förhandsfavorit?

 

4. Spanien going pop

 

5. Amir från Frankrike.

 

Låt det bästa bidraget vinna!

14.05.2016 kl. 13:49

Heja Sandhja!

Ikväll är det första semifinalen i Eurovisionen. Nu ska vi heja på Sandhja! Hoppas Finland kommer till finalen!

 

 

10.05.2016 kl. 21:48

"There's nowhere else like London. Nothing at all, anywhere."

Londonresan var en härlig upplevelse, där fick jag träffa lokala invånare och min kusin som studerar i staden. Staden är otroligt vacker, men också alldeles enorm. Man får nästan räkna med mer än en timme att ta sig från ett ställe till ett annat p.g.a. de långa avstånden.

 

Det var intressant att få se olika sevärdheter som är karaktäristiska för London! 

Buckingham Palace.

 

Big Ben.

 

Greenwich Observatory.

 

Utsikt från Tower Bridge.

 

En av de finaste upplevelserna var musikalen Showboat! Berättelsen är inte bekant från tidigare, men musiken känner jag till mycket väl. Det var intressant att se i vilket sammanhang sångerna sjöngs. Sången "Can’t help lovin’ that man” var temasången i musikalen eller åtminstone spelades den flera gånger under föreställningen. Nostalgin kunde man inte undvika, för sången är väldigt nära hjärtat. Min mormor sjöng den på sommarstugan med sådan glädje och jag har själv ibland uppträtt med denna sång. Den här videon är mycket gammal, men här är den :D

 

 

London är en härlig stad och man borde besöka även bara för att kolla på musikalerna, för de är så otroligt skickliga! Klichén om att London skulle vara en regnig stad slopades helt den här gången. Det var sommarväder hela veckan! Vilken tur!

 

Nu tillbaka till vardagslivet i Terjärv. 

 

A presto

08.05.2016 kl. 23:05

Vackra toner i London

Det känns lite overkligt att vara i London, kanske när det är så annorlunda än vad man är van hemifrån. Motsatt trafik, brittiska dialekten, rusningen och den enorma folkmängden. Tänk att det finns fler människor i London än i hela Finland??

 

 

Min musédag var en händelserik dag, helt annat än vad jag hade förväntat mig! Hade tänkt mig att jag bara skulle strö omkring från ett musé till ett annat, men jag fick också träffa en hel del nya människor. När jag letade efter ett matställe landade jag på en italiensk pizza&pasta restaurang när allt annat var smockfullt. Det är så mycket människor på gång att man måste även ha bra timing till matställen.

Servitören var väldigt trevlig och vi märkte att vi har en gemensam vän som är från Barcelona! Vad är sannolikheten?? Han sjunger klassiskt och berättade att hans pianist kommer att spela i V&A muséet som är ett konstmuseum med design, konst och mode. Hans vän spelade nog så fint och jag njöt av min goda morotskaka och mitt gröna sencha te ^^

 

 

Afternoon tea ☕ #music #piano #afternoontea #pianist #carrotcake #ratatafamiljen #culture #instavideo #museum

A video posted by Amira Mountassir (@amira_lavonne) on

 

Servitören, Andrij Bukach, berättade att de bandar in klassisk musik tillsammans. Det har nog varit en intressant dag med intressanta människor!

 

 

De muséerna jag besökte var Natural History Museum, Science Museum och Victoria and Albert Museum (V&A Museum). Det var imponerande utställningar i muséerna. Man fick se dinosaurieskelett i Natural History Museum och i det vetenskapliga muséet fick man bekanta sig med gamla fordon och hur det har varit förr i tiden. Dessutom sådana bra "good to know"-fakta. V&A muséet var nog en av mina favoriter, trots att jag gillar dem alla lika mycket.

 

Natural History Museum

 

Victoria and Albert Museum

 

Det som var en aning förbryllande i Science Museum var att alla blev ombedda att gå ut ur muséet så fort som möjligt från den närmaste utgången. Jag vet inte vad som hade hänt, men det var nog en aning läskigt när det kom i högtalaren "Please leave the museum immediately by the nearest exit". Lyckligtvis hände ingenting, men ändå blev jag och funderade på saken.

 

Men nu så fortsätter jag min lilla runda :)

 

A presto

07.05.2016 kl. 18:03

Klara vappen!

Det har varit en fartfylld helg med både med- och motgångar. Traditionellt brukar jag alltid gå till Vårdberget och lyssna på manskören Brahe Djäknars fina sång. Jag har hört mycket om dem, speciellt av min mamma och mormor som har varit mycket inblandade. 

De har turnéat lite här och där, även damkören Flora är mycket populär inom Åbo Akademis kretsar. Själv har jag inte varit aktiv i kören som min mamma och mina mostrar, men brukar gå på deras konserter när jag har möjlighet. Min morfar Gottfrid Gräsbeck dirigerade någon gång i tiderna båda körerna, även Akademiska orkestern. 

Det vimlade med folk och det var riktigt glassväder! Folk satt bl.a. vid ån och njöt av sol och värme.

 

 

Tänk att det var 5000 människor på Vårdberget! Helt otroligt! Man ser nog från bilden att det vimlar med vita mössor och man träffar alltid någon man känner där, men man tappar bort dem lika snabbt som när man strömmar genom folkmängden.

 

 

När kören sjöng klart lite före sju tänkte jag börja gå till Teknologwappmiddagen där jag har deltagit sen gulisåret. Till min förfäran märkte jag att sitsen skulle börja kl. 19 och jag var ännu på Vårdberget och yrade. Tidigare år har man hunnit i god tid för då började det en timme senare, men nu var det bara menoks. Hade nog god tur för jag hittade en taxi på vägen och kom ändå i tid. Jag kan kalla mig själv Phileas Fogg ;)

 

 

Det var intressant att uppleva när musiken stärvade under efterfesten och då började alla i hela studentföreningslokalen sjunga "Jag vill vara din Margareta".  Om det inte finns musik så är det bara att fixa det själv!

Efter den trevliga kvällen hände något tråkigt som är ganska typist för sådana här evenemang där det är mycket folk (hör: fyllon). På studentföreningslokalen hade jag hängt min jacka fint och diskret i ett hörn och märkte senare på kvällen att någon hade kastat min jacka på golvet och sedan var också min bilnyckel borta... Hade förstås glömt den i jackfickan, annars brukar jag lämna den när jag inte behöver den. Den är tyvärr ännu på villovägar, men får se hur det går. Det är bara att "go with the flow". Någon har varit full och bara slängt folks jackor omkring, trots att man har satt den på ett sådant ställe där den borde vara säker så försvinner saker.

Idag var det också härligt väder som lindrade lite den tråkiga händelsen. Återigen massor med folk på picknik på Vårdberget. Chill music och glada studerande ger bra vibbar och humöret blir genast bättre!

 

 

Glada vappen!

01.05.2016 kl. 18:07

Veckans musalista

Det snöar återigen, men jag äter ändå glass här i mitt vardagsrum. Här kommer veckans låtar:

1. Andra Day har en underbar röst och påminner om en hybrid av Adele och Rihanna.

 

2. Intressant kombination, Elastinen feat. Lauri Tähkä.

 

3. Härlig reggaeversion av Work. Gillar den här avslappnade stämningen!

 

4. Kygo klassiker

 

5. Catchy låt

 

6. En av de coolaste artisterna!

 

A presto

25.04.2016 kl. 21:23

Don't Cry

Avslutar och inleder den nya veckan med en ny inbandning :)

 

Bisous
24.04.2016 kl. 22:31

When Doves Cry

Det är ledsamt att vi än en gång har förlorat en av de skickligaste musikerna.. Prince avled alltför tidigt i åldern 57, men hans musik kommer alltid att vara kvar, RIP 21.4.2016

En av mina favoriter är "Purple Rain".

 

 

"You don't have to be cool to rule my world

Ain't no particular sign I'm more compatible with,

I just want your extra time and your...

kiss"

 

Bisous

23.04.2016 kl. 14:37

Svenska Talande Klubben

Det första jag ser när jag vaknar på morgonen är snöflingor. Alltså på riktigt? Måste det nu vara takatalvi?? Man får nu bara vänta..

 

 

Trots vädret så finns det någonting som är så häftigt! Kolla evenemanget Svenska Talande Klubben 6.5 i Korjaamo! Där kommer min kusins band Green Light District att spela freesha låtar! Även den kända svenska rapparen Joy kommer att sätta foten på finsk mark den här gången. Hon har samarbetat med olika artister som Timbuktu och Lorentz!

De som inte känner till Green Light District kan kolla mitt äldre inlägg här. De fick andra plats på den fina internationella musiktävlingen Emergenza där de representerade Finland!

 

 

Förresten kolla Nanòs fina cover av Wrecking ball.

 

Bisous

20.04.2016 kl. 21:25

The Phantom of the Opera - vilken tur!

Det här inlägget blir kort för jag är helt ordlös efter den oförglömliga föreställningen! Publiken stod upp och applåderade förtjust. Slutet var gripande och dramatiskt! Jag satt bara ordlös och blev så gripen av hela showen.

 

 

Vi hade verkligen god tur! I början var det bara en idé och sedan hade vi biljetterna i handen! Föreställningen har varit slutsåld sedan hösten, men ibland kan det finnas avbokade platser som kan fråga efter samma dag som föreställningen. När vi kom in och köade hade vi en sådan tur för en man kom precis några sekunder efter oss. Han var efter två biljetter precis som vi, men det fanns för tillfället endast tre platser! Man ska nog alltid chansa, man vet aldrig! :)

Tyvärr finns det inga bilder från föreställningen, för den var definitivt den bästa versionen jag har sett!

 

 

A presto

17.04.2016 kl. 13:43

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!