Lugnt till kaos

14.07.2015 kl. 23:30

Tänk att jag hade sån otur igår.. Skrev hela texten som jag precis skulle publicera, men så försvann allt när min gamla dator for kukkuu. Men nu är jag i farten igen och nu skall det lyckas!

Det har hänt mycket här i trakten, Tärjärdagar och Kaustby festival! Ganska bra för att vara ett litet ställe!

Jag vill tacka alla som deltog i Tärjärdagarna! Det var imponerande att se så många engarerade i evenemanget! Tänk att det finns bara kring 2400 invånare (+ mig) i Terjärv och deltagarprocenten i Tärjärdagarna var relativt hög med tanke på hur många som bor i byn. Man kunde känna den varma byandan och den mysiga atmosfären.

Tärjärdagarna började med allsång på ungdomsföreningslokalen istället för ute vid hembygdsgården p.g.a. vädret. Jag har inte varit på allsång tidigare (om man inte räknar med x antal sitsar man varit med om). Det var en trivsam stämning och det kändes lite som om man skulle vara på allsång i Skansen (men i mindre form förstås :D ). Under kvällens gång sjöng jag några sånger bland annat "Can't help lovin' that man", "Spegling" och "Caruso".

 

Tärjärdagarna fortsatte med fredagens loppisrace där folk sålde bort sina saker. Man kunde orientera sig med hjälp av loppisracekartan som hade all information om loppisställen och vad som såldes. Det hade ösregnat och åskat en del på eftermiddagen så jag iddes inte åka till Kaustby för att se på festivalen. Men man kan inte alltid tro på väderleksrapporten som påstår att det skulle fortsätta hela dagen, för regnet slutade redan fem tiden!

Trots vädret, hade det inte hindrat byborna från att gå runt och fynda! Vissa ställen sålde även kaffe och bulla. Det var så gulligt när två flickor var så ivriga på att sälja och blev ännu ivrigare när det fanns många kaffedrickare. Nostalgiska barndomsminnen kryper fram och man kan inte sluta le mot de söta flickorna.

På lördagen fanns det mycket folk, både yngre och äldre. På hantverksmarknaden såldes lokala hantverk, allt från smycken till keramik samtidigt som musik spelades i bakgrunden. Det är fascinerande hur många som är engagerade i musik! Många fina uppträdanden och jag bjöd också på lite musik. Den här gången var min repertoar varierande med låtar på olika språk från olika genre, en liten cocktail.

 

 

Det var äntligen soligt med tanke på det usla vädret vi har haft.. Man kunde nästan inte se vad man spelade för man var så bländad av solen, men det störde inte mig! :D

Sedan blev det dags att cykla iväg till Kaustby för att se vad de hade att erbjuda på folkmusikfestivalen. Jag måste erkänna att jag vanligtvis inte lyssnar på folkmusik, men njuter ändå av all sorts musik!

Det vimlade med människor på festivalen och man kunde undra om hela byn hade hamnat hit. Dessutom kunde man se många klädda i folkdräkt, kanske för att folkdräkten fyllde 130 år.

Stämningen var på topp och man såg så många glada ansikten! Det måste vara den uppiggande musiken! Det första uppträdandet jag kollade på var kvintetten Jaerv bestående av fem unga musikanter. De kommer från Göteborg och de spelar och sjunger energisk folkmusik med pop och jazz inflytande. De flesta låtarna var energiska och en del dansade runt scenen (inte så vanligt för finnar mitt på dagen).

I bilden nedan ser ni en bild från uppträdandet. de som är intresserade av att kolla på deras musik kan gå hit.

 

 

Programmet var fullt med olika artister och alla scener i festivalområdet hade någonting på gång. Det här var verkligen en kulturell upplevelse! Jag har aldrig sett finnar dansa så mycket och så galet! (alltså verkligen galet) Det var en positiv upplevelse, här bryter vi stereotypin helt och hållet! Vi får bara vänta en gång om året :D eller sen är det bar att gå till andra festivaler.

En av de bästa keikkorna var fakritskt Jaron Freeman Fox och hans band (bilden nedan). Det kanadensiska bandet hade en intressant musikfusion av olika musikstilar, bland annat blandning av bluegrass med indiska rytmer eller afrikanska rytmer med klezmer och blues. Han får det och låta så naturligt på något sätt. Det var nog omöjligt att sitta som en civiliserad person utan man blandade sig i mängden med galningarna på dansgolvet. Jaron har ett roligt sätt att berätta sina anekdoter mellan låtarna och verkar emellanåt lite galen men ändå genial :D

 

 

De som gillar iskelmä kunde kolla på Katri Helena, men jag föredrog att lyssna på nya artister som man aldrig hört talas om, t.ex. liveorkestern Tribali från Malta som spelade rytmisk musik med både traditionella och "moderna" instrument som elgitarr och trummor. Kvällen avslutades med ett kaos! Det vill säga en riktigt lyckad kväll!

A presto

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!