La vie à la Wien

02.09.2016 kl. 19:26

Med tunga väskor och ett bultande huvudvärk tog jag mig fram till hostellet i Wien. Det tog en tid att hitta rätt när man går åt det motsatta hållet i tron på att man går åt rätt håll.

Första dagen var en aning tung när allting var stängt p.g.a. en helgdag. Det betydde att man inte kunde hitta ett endaste apotek som skulle kunna vara öppet.. När jag frågade från receptionen ifall de skulle ha huvudvärkstabletter så svarade snabbt "nej, vi får inte ge något sådant". Jag frågade ju inte efter marijuana eller något? Vill bara ha lite paracetamol eller ibuprofen. Ska det vara så svårt? :D

Oberoende lättade värken när jag vandrade i den tjusiga staden ( i hopp om att hitta ett öppet apotek). Åt god asiatisk mat i centrum och frågade den trevliga servitören om de hade huvudvärkstabletter. De hade inte, men han rekommenderade varm chai te med lite mjölk. Den goda ten slank nermed strupen och det började kännas en aning bättre. Kanske det är placeboeffekten.

Nästa morgon var hela världen mycket ljusare i mina ögon när jag äntligen fick det jag behövde. Åkte runt staden och såg fina ställen och hela staden är alldeles mäktig och härlig! Det slog mig med en riktig wow effekt. Jag var särskilt förtjust i parkerna och de gamla byggnaderna i staden.

 

Här är Schönbrunn, ett riktigt palats!

 

Palmhuset i Schönbrunn.

 

När man har besökt de olika ställen så känns det här som en av de mest romantiska städerna, kanske t.o.m. mer än Paris? Istället för Edith Piaf spelar Mozart i bakgrunden. Något jag såg mycket framemot var att få uppleva en konsert i Golden Hall i Musikverein. Det är en historisk byggnad som är känd för sin akustik och de årliga nyårskonserten. Balettdelen brukar de filma i Schönbrunns fina korridorer.

 

 

Orkestern var klädda liksom Mozart och spelade hans mest kända stycken. En sådan stämning!

 

 

Varför jag egentligen kom till Wien berodde inte endast på staden, utan min kära vän som jag inte har sett på nästan två hela år! Det var härligt att få se henne, men sedan har man också fått träffa nya människor som fått mig att se saker på ett annorlunda sätt. Det är alltid intressant!

Det som också är alldeles härligt i Wien är mångsidigheten. Alla deras typiska läckerheter har kommit annanstansifrån. Ifall jag minns rätt så är Schnitzel en wiensk version av en italiensk rätt, säkert från Milano trakten. Jag vet inte om denna rätt finns kvar, högst troligen men säkert i en annan form.

 

 

Sachercaféet ligger precis bakom Operan i Karlsplatz. Ett ställe man måste uppleva. Det är ett väldigt populärt ställe där man får köa för att komma in. Servitörerna är fint klädda och de verkar ha ständig brådska.

Här får man smaka av den originala sachertårtan och en typisk kaffevariant som vi i Finland kallar latte är "melange" i Wien. Det kommer från franskans "melanger", d.v.s. att blanda. Melange-kaffe är en blandning av kaffe och mjölk, men kaffet smakar en aning starkare än den latte jag är van vid i Finland. Koppen är också mycket mindre.

Det finns så mycket att berätta om Wien, men det bästa är att få uppleva den fina staden själv!

 

 

Gatumusiker vid gågatan.

 

Auf wiedersehen

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Ser ut och låter som att Wien är underbart! Hoppas att jag också får resa dit nån vacker dag
Taru H. 02.09.16 kl. 20:03
Jo, Wien är alldeles härlig :) får hoppas!
03.09.16 20:26

 

Så kliché som det låter har musik en stark påverkan. Vi kan förmedla sinnestämningar eller berätta någonting åt lyssnaren som inte kan beskrivas med bara ord.  Det är den största orsaken till varför jag är väldigt fäst vid musik. Piano och sång gäller för det mesta, men ibland även gitarr. I den här bloggen delar jag med mig lite musik som jag har bandat in och annat smått och gott!

 

Behöver ni musikprogram till er tillställning?

Kolla min hemsida amira.fi!